HOLDER IKKE: Når første episode strategisk slippes en og en halv uke før valget kommer en ikke unna programmets potensielle innvirkning på velgere, skriver artikkFoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOLDER IKKE: Når første episode strategisk slippes en og en halv uke før valget kommer en ikke unna programmets potensielle innvirkning på velgere, skriver artikkFoto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Valg 2017:

Faten tar det unyanserte valget

- Og det får svært lite oppmerksomhet

Meninger

I NRK serien Faten tar valget møter vi 22 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini. Som så mange andre unge, forsøker hun å finne partiet som passer henne best ved årets stortingsvalg. I følge NRK er målet med serien å navigere unge gjennom det politiske farvannet. Sluttresultatet er dessverre langt fra målet og det er forunderlig at ikke flere norske aviser kommenterer nettopp dette.

VG skriver i sin anmeldelse: ”Endelig klarer noen å formidle politikk ryddig i et valgår uten å rote inn forstyrrende salgstekster fra jobbsøkende politikere. At en seeraksjon velger å feilfokusere på hijab i forkant er unødvendig støy, men kan muligens bidra til å gi dette flotte programmet den oppmerksomheten det fortjener.”

NRK har fortalt Dagbladet at de har mottatt rundt 30 klager etter premieren, i motsetning til 6000 i forkant. La oss håpe de kommer fra unge seere. La oss håpe de ikke fokuserer på hva Faten har på hodet, men hva de selv sitter igjen med av kunnskap etter å ha sett programmet. Det kan ikke være mye, og DET fortjener oppmerksomhet.

Iven OpsahlFoto: Martin Litwicki
Iven Opsahl
Foto: Martin Litwicki Vis mer

I de to første episodene tar Faten opp temaene miljø- og forsvarspolitikk. Og hvordan bedre opplyse seerne om de store utfordringene vi står ovenfor i miljøpolitikken, enn å sende Faten til en urban grønnsakshage i Oslo så hun kan grave opp sin egen squash til middag. Eller hvordan forklare betydningen av Norges forsvar bedre enn å la henne skyte ti skudd sammen med Garden. Eller?

”Hvorfor må Norge krige i andre land?” spør Faten. Fredrik Solvang, kjent fra Dagsnytt 18, svarer at for å forstå det må en ”løfte blikket litt”. Han forklarer at det å være med i NATO betyr at dersom et land blir angrepet må de andre landene bidra. Solvang påpeker at Norge er et strategisk land i alliansen og hjelper til med jagerfly. Høyre er for NATO, Rødt er i mot, og SV ønsker seg en annen allianse der de nordiske landene går sammen. Stort mer enn det utdyper ikke Solvang om norsk forsvarspolitikk. ”Nå begynner jeg å få litt oversikt her” smiler Faten. Hun er i så fall den eneste.

For seerne bli sittende igjen med ubesvarte grunnleggende spørsmål som er vesentlige for å forstå det helhetlige politiske bildet, og som uteblir fullstendig i innslaget. Hvilke land er med i NATO, hvorfor er de ulike partiene for eller imot alliansen, hva vil skje med Norge dersom vi melder oss ut? Og kanskje viktigere, hva mer enn NATO handler forsvarspolitikk om?

Hadde ikke Faten tar valget vært stemme-TV, hadde vurderingen vært en annen. Men når første episode strategisk slippes en og en halv uke før valget kommer en ikke unna programmets potensielle innvirkning på velgere.

Det forundrer stort at VG kan kalle denne formen for formidling av politikk "ryddig", og at de kan konkludere med at Faten tar valget er ”God stemme-TV”. Sannheten er at programmet undervurderer en hel målgruppe og deres ønske om å delta i samfunnsdebatten.

Unge velgere, og alle andre bør kunne forvente mer av statskanalen NRK. Vi trenger nyanserte og grundige program som kan bidra til en bredere deltagelse i samfunnsdebatten. Å skrape i overflaten blir for enkelt, og det kan virke mot sin hensikt hvis målet er å engasjere ungdom i den demokratiske prosessen.

I premiereepisoden avslutter Faten; ”Det var veldig forvirrende. Jeg ble mer forvirra når det gjelder miljø,” mens hun i andre episode avslutter slik; ”Nei jeg er ikke i nærheten av å vite hva jeg skal stemme.” Helt forståelig Faten. Heldigvis finnes det programmer for unge der ute som gir et mer nyansert bilde av hvordan de politiske forskjellene utspiller seg. Dessverre får ikke disse i nærheten av like mye oppmerksomhet.