Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fått 4G? Nå tester de 5G, og det er raskt, det

Samsung med nedlasting på 125 MB i sekundet.

MYE RASKERE: Man surfer raskt med 4G på Samsungs nye Galaxy S4, men nå har koreaneerne lykkes med å laste ned fryktelig mye raskere til en prototype på en 5G-mobil. Foto: SCANPIX
MYE RASKERE: Man surfer raskt med 4G på Samsungs nye Galaxy S4, men nå har koreaneerne lykkes med å laste ned fryktelig mye raskere til en prototype på en 5G-mobil. Foto: SCANPIX Vis mer

På min smarttelefon dukker det stadig oftere opp bokstavene «LTE» der det tiligere sto «3G». Det er en forkortelse for det noe idiotiske long-term evolution, som betyr at jeg som Telenor-kunde har 4G/LTE-dekning.

4G går raskt, inntil 10 ganger raskere enn 3G, med en teoretisk kapasitet på 75 megabit per sekund. Det kommer godt med når en stadig større andel av databruk og båndbreddespisende mediekonsum flytter seg over på mobile plattformer.

Men mobilbransjen hviler ikke på laubærene. Koreanske Samsung melder nå på sin blogg at selskapet har lykkes med å oppnå nedlastingshastigheter på 1 gigabit i sekundet med prototyper på 5G-telefoner.

Systemet bruker prototyper med ikke mindre enn 64 antenner (!) og har oppnådd nedlastingshastigheter på 125 MB i sekundet og opplastingshastigheter på 9,37 MB i sekundet. Rekkevidden er inntil to kilometer i et 28 ghz nett.

Det er usikkert hvor lang tid det vil ta før den nye teknologien blir kommersielt tilgjengelig. Det tar ganske sikkert noen år. Men det er liten tvil om hvilken vei vinden blåser:

Ingen steder å gjemme seg. Ubegrenset mobil bruk av høyoppløst film, spill og musikk, og total integrasjon av alle typer tunge data mot nettskyen, er på vei til en temmelig dyr mobiltelefon nær deg.

Særlig om mobiloperatørene, i motsetning til i dag, vil levere abonnementsløsninger som gjør det mulig å laste ned slike datamengder uten temmelig raskt å stange hodet i abonnementstaket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media