Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Fatt mot, nordmenn! Her er livet nesten tilbake til normalen

Det er lys i enden av coronatunnelen, skriver norske Heidi som bor i Shanghai i Kina.

SHANGHAI: Norske Heidi bor i Shanghai i Kina som har vært hardt rammet av coronaviruset. Foto: Privat
SHANGHAI: Norske Heidi bor i Shanghai i Kina som har vært hardt rammet av coronaviruset. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Shanghai er en av verdens største byer, med 25 millioner innbyggere. Her bor man tett, spiser på folksomme restauranter, og t-banen er stappfull hver dag.

Da Covid-19 utbruddet ble oppdaget i byen Wuhan, to timers flytur herfra, ble tiltak for å stoppe spredningen igangsatt umiddelbart. Ett av de viktigste var karantene for alle.

Etter tre uker var det nesten ingen nye smittetilfeller i byen, og nå har livet her begynt å komme tilbake til normalen.

SHANGHAI: Norske Heidi bor i Shanghai i Kina som har vært hardt rammet av coronaviruset. Foto: Privat
SHANGHAI: Norske Heidi bor i Shanghai i Kina som har vært hardt rammet av coronaviruset. Foto: Privat Vis mer

Først hørtes det fryktelig vanskelig ut å holde seg hjemme i to uker. Vanligvis farter jeg mye rundt - til arrangementer, kafeer, kjøpesenter og på sykkelturer. Men karantene viste seg å være langt lettere enn forventet.

Jeg lagde meg en daglig rutine for å lese kinesisk, jobbe, lage mat og trene yoga. Særlig det med matlagingen har vært en hyggelig ting. Siden jeg flyttet til utlandet for fem år siden har jeg nesten ikke lagd mat hjemme. Nå har jeg øvd meg på kinesiske retter hver dag.

Men mer enn alt annet var det to ting som gjorde at det gikk overraskende greitt å være i karantene: Dugnads-følelsen - dette var det eneste riktige, og det faktum at jeg ikke gikk glipp av noe som helst. Det var ingen arrangementer eller steder jeg kunne dra.

I Kina er netthandel veldig utbredt, også for dagligvarer. De fleste kunne derfor komme seg gjennom tiden uten å forlate leiligheten i det hele tatt. Men supermarkeder og apotek var åpen, og noen dager ble det utflukter dit for litt avveksling.

16. MARS: Etter at det siste midlertidige sykehuset for coronapasienter ble stengt, feiret medarbeiderne der med å kaste munnbindet. Video: Newsflare Vis mer

Nå er Shanghai nesten tilbake til sitt normale. Det er det full aktivitet i gatene igjen, og butikker, kafeer og restauranter har åpnet. De fleste går fortsatt med munnbind, men det gjør man ofte her uansett: Av og til er det høy luftforurensing, og man er redd for å smitte andre om man skulle være syk.

Det man nå er redd for i Shanghai er at innreisende skal ta med seg viruset tilbake. Derfor er det streng kontroll på flyplassen, med helsesjekk og undersøkelse av alles reise-rute. De som kommer fra land som Sør- Korea, Italia, Iran og Tyskland blir transportert rett til hoteller hvor de må være i karantene i to uker.

APP: Heidi er feberfri og kan vise dette med en app. Foto: Privat
APP: Heidi er feberfri og kan vise dette med en app. Foto: Privat Vis mer

De som har feber slipper ikke inn på t-banen, kjøpesenter, kafeer eller kontorbygg. Temperaturen måles ved alle innganger. Enkelte steder hvor det er stor risiko dersom smittede kommer inn, for eksempel legekontor, må man også bevise at man har vært i Shanghai i over to uker.

Teknologiselskapet Alibaba har laget en løsning for dette: Basert på din lokasjonsdata fra din mobiltelefon får du en QR kode som kan kontrolleres i døren.

Som feberfri og med grønn kode, kan jeg nå sykle til min favoritt-kafe og nyte en kaffe med glade kinesere rundt meg. Og håper alle i Norge føler på dugnadsånden og også kan nyte våren når den kommer der!

Innlegget ble først publisert i BT.

Hele Norges coronakart