Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fattig «Figaro»

Kamp og kunst: I går aksjonerte studentene ved Operahøgskolen mot kranke kår, sammen med øvrige studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo. I dag er de tilbake til lokalene på Tjuvholmen og ny innsats med Mozarts «Figaros bryllup».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operastudentene skal oppføre Mozart-stykket i Drammen Teater i juni.

- Etter planen skal vi gjennomføre tre oppsetninger pr skoleår. I år tvang økonomien oss til å droppe vinteroppsetningen, men i juni rykker vi iallfall inn i Drammen Teater med «Figaros bryllup», sier dekan Jan-Bjørnar Sture, idet regissør Ronald Rørvik banker på, og samtalen for en kort stund handler om nettopp økonomi.

- Vi har det ganske kummerlig og mangler svært mye av det et kompetansesenter bør ha, sier Sture bak skrivebordet i kailagerbygningen, der Operahøgskolen holder hus sammen med Balletthøgskolen. På den annen side vil han gjerne påpeke at det faktisk skjer noe positivt i huset, der tre årskull à fire operastudenter perfeksjonerer seg så godt det lar seg gjøre fram mot sitt yrke: operasanger.

- Vi har omtrent seks hyllemeter bibliotek og noen pianoer som var gamle og brukte da vi fikk dem, og som nå knapt lar seg stemme, sier Sture. Han medgir at Statens operahøgskole nok ikke kan tilby undervisning helt i tråd med de departementale forutsetningene.

Og for Operahøgskolens 4 ansatte, 12 elever og 15 timelærere er det begrenset hvor mye det går an å få ut av en årlig bevilgning på 3315000 kroner. Men likevel uteksaminerer skolen år etter år elever som finner sin plass i operaverdenen, enten her hjemme eller i utlandet. Noen gjør det til og med riktig bra karrieremessig, som nå sist Frode Olsen og Carsten Stabell.

Og det går alltid an å håpe på litt bedre forhold, for eksempel hvis det blir alvor av å flytte hele Høgskolen i Oslo til Seilduksfabrikken på Grünerløkka. Uten at noen våger å ta en gledesarie av den grunn, ennå.