DEBATT

Velferdsstaten:

Fattigdom i barnefamilier øker – hva er løsningen?

Det er avgjørende for å opprettholde velferdsstatens bærekraft at så mange som mulig deltar og bidrar. Så enkelt. Og så vanskelig.

VOKSENDE PROBLEM: I dag vokser over 100.000 barn opp i familier med vedvarende lavinntekt I Norge. Tallet har tredoblet seg siden 2001, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock
VOKSENDE PROBLEM: I dag vokser over 100.000 barn opp i familier med vedvarende lavinntekt I Norge. Tallet har tredoblet seg siden 2001, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vokser du opp i en fattig familie kan det få negative konsekvenser for helse, velferd og framtidsmuligheter. Når over halvparten av barna som vokser opp i fattigdom er familier med innvandrerbakgrunn, er vi nødt til å se integrering og fattigdomsbekjempelse i sammenheng.

For å få en bærekraftig samfunnsutvikling må vi jobbe systematisk og målbevisst for å skape et likestilt og inkluderende samfunn. I dag vokser over 100.000 barn opp i familier med vedvarende lavinntekt i Norge. Tallet har tredoblet seg siden 2001, og tilsvarer nå over ti prosent av alle barn i Norge.Veksten skyldes i hovedsak innvandring. Fattigdommen som rammer innvandrere og barn av innvandrere er kompleks – og problemene går ikke bort av seg selv.

En ny rapport fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR (Oslo Met) gir et unikt innblikk i hvordan innvandrere selv opplever sin situasjon. Med utgangspunkt i levekårsdata samlet inn av SSB, forteller rapporten om en opphopning av levekårsproblemer.

Det er tre ganger så vanlig å ha økonomiske problemer blant innvandrere sammenliknet med befolkningen som helhet. Det er dobbelt så vanlig å ha en usikker jobb eller å stå helt uten jobb. Det gjelder både kvinner og menn. Videre er det nesten tre ganger så vanlig å bo trangt og dårlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer