Fattige foreldre og gifteklar datter må finne ut av det

Resultatet er et vulkanutbrudd i «Ixcanul»

HYPNOTISERENDE: Maria Mercedes Coroy i «Ixcanul».
HYPNOTISERENDE: Maria Mercedes Coroy i «Ixcanul». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Når en film fra Guatemala får norsk kinopremiere, kan du være rimelig sikker på både at det er snakk om den beste guatemalske filmen det året, og at den ikke står tilbake for internasjonal sammenligning på høyt nivå. «Ixcanul», med amatører foran kamera og en regidebutant bak, vakte da også fortjent oppsikt under årets filmfestival i Berlin.

Erotisk oppvåkning

Tittelen betyr «Vulkanen» (hvorfor er den ikke oversatt?), og potensialet for utbrudd av lava er til stede både i konkret og overført betydning. Historien foregår i et karrig fjellandskap ved foten av en fotogen vulkan.

Syttenårige Maria (Maria Mercedes Coroy) og mayafamilien hennes har egentlig nok med å ta seg fra dag til dag, om ikke Maria både skulle oppdage sine egne erotiske og romantiske lengsler og vekke andres. Dessverre er ikke disse lengslene alltid gjengjeldte eller treffsikre. Den hun kikker på, er en sjarmerende døgenikt som lyser dårlig nytt på fem kilometers avstand for alle andre enn en oppslukt tenåring. Den som kikker på henne, er farens arbeidsgiver.

Rå kraft

Heldigvis er ikke «Ixcanul» en formanende «se så tøft de har det»-film. Snarere er det som om fattigdommen pløyer grunnen og gjør filmen følelsesmessig rikere og dypere. Her er det ingen valg som ikke kan ha alvorlige konsekvenser. Fortellingen som kunne blitt et melodramatisk trekantdrama utvikler seg til å bli en sterk historie om forholdet mellom mor og barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer