Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fattige land tappes

HELSEPERSONELL: I Dagbladet 1.mai fremsettes det noen besynderlige påstander av direktøren for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, Per Haugum. Han sier at han har ingen betenkeligheter med å rekruttere sykepleiere fra Filippinene, for myndighetene der er svært klare på at de ønsker å eksportere sykepleiere. Det er en stor del av den filippinske økonomien, og for dem er dette en vekstbransje, hevder han.Det fremgår ikke hvor direktøren har sine opplysninger fra. Fra politisk hold eller fra helsemyndighetene i landet er det i hvert fall ikke. Derfra kommer det helt andre ting: «Tiden er inne til å handle nå. Filippinene står foran en truende helsekatastrofe hvis ikke noe drastisk blir gjort,» uttalte administrerende direktør for National Institute of Health på et toppmøte sist høst i Pilippines Medical Association. Temaet på møtet var de katastrofale følgene av den stadig økende utvandringen av leger og sykepleiere.

PÅ NYÅRET var samme sak oppe i kongressen i Manila. Konklusjonene var de samme: Landets helsesystem står i fare for å kollapse. Noen tall som ble framlagt:-  fra 1994 til 2003 reiste150 000 sykepleiere utenlands.-  68 prosent av landets praktiserende leger arbeider utenlands.-  ved 11 offentlige sykehus hadde mer enn 20prosent av helsepersonalet reist utenlands, og 50 prosent av de resterende har søknader inne om arbeid ute.-  situasjonen er allerede prekær: en undersøkelse viste at ved 13 offentlige sykehus måtte 89 prosent av pasientene vente i kø for behandling.-  hovedårsaken synes klar for alle: selv om sykepleierne ikke tjener dårlig, lokalt sett (opp mot 2000 NOK pr.mnd.), kan de ute lett tjene 10-15 ganger mer.Som et foreløpig tiltak får alle nyutdannede sykepleiere to års plikttjeneste i hjemlandet.Det er vel på høy tid at rike land som Norge selv tar ansvar for sitt helsevesen, og slutter å tappe fattige land for ressurser til stor skade for helsevesen og befolkning i de aktuelle landene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling