DOM: Vis meg din handlekurv, og jeg skal si deg hvor rik du tror du er.
Foto: TORBJØRN Grønning / Dagbladet
DOM: Vis meg din handlekurv, og jeg skal si deg hvor rik du tror du er. Foto: TORBJØRN Grønning / DagbladetVis mer

Fattiglemmet i kassakøen

Jasså, ja. Du må kjøpe billigmerket, du...?

Kommentar

Jeg elsker First Price og Folkets-produktene. Og jeg elsker Jacobs utvalgte overprisede pølser. At begge typer mat kan finnes i samme butikk er en triumf for kapitalismen:

La oss si at du er en butikk som selger. Ja la oss si Norvegia. Som en slags standard og minste felles multiplum for ost. Det er dette som er «ost» for deg og for de fleste i Norge takket være Tines hegemoni. På samme nivå ca. er Synnøve. Butikken selger begge deler til nesten samme klasse pris per kilo. Skulle bare mangle. Råvaren, produksjonsmetoden og marginen er ikke stort annerledes.

Men om man solgte den til litt lavere margin ville fler hatt råd til å kjøpe. Butikken mister kunder på høy prising.

Det er her First Price (og andre produkter i samme gate) kommer inn. Ost, standard ost, den som lages på helt standard måte, kan selges litt billigere, og samtidig fler enheter.

Problemet er at billigproduktene er nesten like bra kvalitetsmessig. Innimellom bare med kosmetiske forskjeller i fasong eller størrelse. Innimellom laget på samme fabrikk som de vanligste merkene. Og vi vil jo ikke at de som er villig til å betale mer skal kjøpe noe billigere?

Løsningen er stygg design og en merkevare som skriker «billig». En meget proff grafisk designer har lagt mye innsats i å gjøre emballasjen så lite eksklusiv som mulig. Vi snakker litt stygge bilder i blasse farger. Noen har justert på de bildene i photoshop for den effekten. Alle som har råd til å kjøpe Synnøves ost vil skygge banen for å unngå skammen i kassa. Hvem vil egentlig stemples som fattiglem?

Og hva er det egentlig som skiller Jacobs bratwurst fra First Prices? Vedder sokka mine på at den ikke er SÅ mye bedre at prisforskjellen står i forhold. Nei her skal de som er villig og i stand til å betale litt mer for maten få lov å gjøre det.

Økologisk-merket likeså. Ofte verken bedre for miljø eller helsa om man spør de lærde, men jeg er for likevel. Det er noe tilfredsstillende i at de som har mer penger frivillig betaler mer for mat.

Sosialdemokratisk progressiv prising.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook