Favelaens «førstedame» sniffet lim som seksåring og fikk revolver da hun var elleve

Etter et tiår med behandling for narkotika- og alkoholavhengighet gir Raquel de Oliveira ut bok.

 «FØRSTEDAME»:  Raquel de Oliveira ble kalt favelaens «førstedame» fordi hun var narkobaronen Naldos elskerinne. Nå gir hun ut sin første roman, en bok hun sier er historien om hennes turbulente liv. Her fotografert tidligere denne uka i forbindelse en bokmesse i favelaen i Rio de Janeiro. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
«FØRSTEDAME»: Raquel de Oliveira ble kalt favelaens «førstedame» fordi hun var narkobaronen Naldos elskerinne. Nå gir hun ut sin første roman, en bok hun sier er historien om hennes turbulente liv. Her fotografert tidligere denne uka i forbindelse en bokmesse i favelaen i Rio de Janeiro. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Hun ble kalt «førstedamen» i Brasils største favela La Rocinha i Rio de Janeiro fordi hun var den mektige narkobaronen Naldos elskerinne i en årrekke.

Men etter at han ble drept i en skuddveksling med politiet, tok hun, Raquel de Oliveira, opp deler av bedriften selv.

Det skulle nesten ødelegge livet hennes.

Nå gir den 54 år gamle Oliveira ut romanen «Number One», en bok hun sier til nyhetsbyrået AFP er historien om hennes liv.

Og det livet har vært turbulent, skriver AFP.

Kokain og lim Som seksåring begynte hun å sniffe lim. Som elleveåring fikk hun sin første revolver. Kokain og alkohol ble snart hennes bane, og på 80-tallet ble hun elskerinnen til Naldo.

Den beryktede narkobaronen i La Rocinha, den første som lot seg intervjue av avisene, var den som for alvor brakte våpen inn i favelaen, et trekk som ifølge AFP skulle begynne det blodige våpenkappløpet med politiet.

- Litteratur er det eneste som holdt meg oppreist, sier Oliveira til AFP.

- Å skrive gir meg nytelse. Det erstatter kokainen. Det hjelper meg å flykte fra smerten, legger hun til.

Til behandling For etter mange år med narkotika- og alkoholmisbruk, ble hun i 2005 lagt inn på rehabiliteringssenter. Det var her alt skulle snu for Oliveira. Hun fant lyrikken, fullførte videregående skole og universitetsstudier.

Men hun flyktet aldri fra La Rocinha, stedet hvor hun er født og oppvokst og ennå bor. Det på tross av at faren hennes forlot henne.

Så ble hun også forrådt av bestemora, som ifølge AFP solgte Oliveira til en lokal gamblingboss i La Rocinha for å betjene hennes egen spillegjeld.

- Hun var avhengig av rulett og jeg var en måte å tjene penger på, sier Oliveira til nyhetsbyrået.

Ser framover Men etter alt hun har vært gjennom og alt hun selv har gjort, forteller Oliveira til AFP at ikke angrer på noe som helst.

- Jeg møtte alt det som skjedde med meg, med verdighet. Livet mitt kunne ha vært mye verre, sier hun.

Og livet fra nå av, skal fylles med enda mer litteratur og utdannelse. Ifølge AFP skal hun ta en mastergrad i pedagogikk samtidig som hun skal utgi enda en roman og to diktsamlinger.

 OM BOKA:  Under bokmessa Slums Book Fair, fortalte Oliveira om sin fortid og om boka hun lanserer. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
OM BOKA: Under bokmessa Slums Book Fair, fortalte Oliveira om sin fortid og om boka hun lanserer. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer