Favnen full

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

KONSERT: Men forventningene ble innfridd lenge før Andsnes kom på podiet, etter pause. For ungdomssymfonikerne spilte så det grein, helt på egen hånd, i første avdeling. Eller mer presist, de spilte under ledelse av Ole Kristian Ruud, som må ha vært sprekkeferdig av stolthet over sine unge musikere.

Store spenn

De hadde spent buen høyt. Først med Richard Strauss’ «Don Quixote», umiddelbart fulgt opp av Ravels andre suite fra balletten «Daphnis et Chloë». Begge er svære og krevende verker. Det første fordrer evnen til å foredra musikk slik at den drar deg inn som i en spennende fortelling; det andre med et skimrende overlys som gjør alt, hver minste lille instrumentale figur helt gjennomsiktig og transparent, samtidig som den behøver musikere som kan legge ettertrykk til velklangen, som er bedøvende vakker.

Og slik låt det faktisk, overveldende og vakkert. Så der satt vi i vantro begeistring over den blottende unge musikerskaren på podiet, og tenkte: hvordan er det mulig? Inntil musikken tok oss, og vi glemte alt annet.

Styrkeprøve

Så var det tid for den store styrkeprøven, i Brahms. Solistpartiet er svært, og av solisten krever det evnen til å følge de stikk motsatte impulsene som Brahms gir, på en og samme tid. På den ene siden det voldsomme drivet framover, som hele tida balanserer mot en motsatt impuls, om å holde tilbake. Litt som å gi full gass og bremse, samtidig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer