Favorittbandet som aldri svikter

Moldejazzens virkelige publikumsfavoritter år etter år heter Ytre Suløens Jass-ensemble. Bandets tilnavn kunne vært «utsolgt!».

MOLDE (Dagbladet): I fjor markerte de norske New Orleans-favorittene sitt 30-årsjubileum med tre utsolgte kirkekonserter. I år var billettene til bandets to kvelder i Perspiration Hall, Moldes utgave av New Orleans' ærverdige Preservation Hall, de første som ble revet bort.

Ydmyke

-  Det har nok med stedet å gjøre, sier trombonist Jan Inge Melsæter beskjedent og får like ydmykt støtte av klarinettist Jens Arne Molvær.

-  Det finnes et ganske stort og trofast trad-publikum som går dit hvert år, sier Molvær.

Sammen med trommeslager Ottar Anderson og banjoist Einar Aarø, bildekunstner med Suløen-permisjon i år, var han med på å starte bandet i Langevåg på Sula utenfor Ålesund i 1973. Dagens øvrige Suløen-musikere er trompetist Kåre Nymark jr., tubaist David Gald og pianist Askjell Molvær, som alle har vært med siden 1992.

Inspirasjon

I tillegg til 100 konserter i året er Suløen-musikerne ettertraktede lærere. I år er de for 10. år på rad instruktører for Jazzlogen, de 70 ungdommene som daglig sprer New Orleans-stemning i Molde med rullende trommer og swingende spill i gateparaden.

Også Oslo Jazzfestival har Ytre Suløen som paradeinstruktører, og Molvær, Melsæter og Anderson er skjønt enige om at de ivrige, unge musikerne gir masse inspirasjon tilbake til lærerne.

-  Kontakten med New Orleans har vel også inspirert dere?

-  Absolutt. Vi spilte der første gang i 1976 på den store Jazz & Heritage-festivalen. Siden er vi blitt invitert tilbake mange ganger, sier Molvær.

-  Og nå har dere et visst navn i selveste New Orleans?

-  Vi fikk iallfall en veldig smigrende artikkel i Times-Picayune. De skrev «så må vi altså til Norge for å få en fornyelse av New Orleans-jazzen», sier Molvær, mens Melsæter tilføyer:

-  I fjor spilte vi i City Park med Louisiana Philharmonic Orchestra, og det har ingen av trad-bandene fra New Orleans gjort. Klart sånt inspirerer.

VETERANER: Etter 31 år, 19 plater og en lang rekke festivalkonserter med og uten gjestesolister fra New Orleans er Ytre Suløens Jass-ensemble Moldejazz' sikreste kort. Fra v. Svein Tore Anderson, David Gald, Kåre Nymark jr., Ottar Anderson, Jan Inge Melsæter, Askjell Molvær og Jens Arne Molvær.