KOMMENTARER

Vannkrise i Sør-Afrika:

Favorittbyen min tørster, og jeg er en del av problemet

Cape Town er i krise, skriver Marie Røssland.

LANGE KØER: Folk i Cape Towns forsteder står allerede i lange køer for å få ekstra vann. Foto: AFP PHOTO / RODGER BOSCH
LANGE KØER: Folk i Cape Towns forsteder står allerede i lange køer for å få ekstra vann. Foto: AFP PHOTO / RODGER BOSCH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den 16. april 2018, også kjent som «Day Zero», vil mest sannsynlig bli dagen Cape Town går «tom» for vann. Om det ikke skjer før. «Det vil være den største krisen en storby har opplevd siden New York etter 9/11», sier statsminister i Western Cape-provinsen, Helen Zille.

I 2014 bodde jeg seks måneder i det som seinere ble min favorittby. Det sier mye når man er fra Bergen. Den vinteren var våt og kald, noe som var kjipt for en utvekslingsstudent, men paradoksalt nok også en av årsakene til at millionbyen nå går tom for vann.

For allerede i 2009 ble myndighetene varslet om den kommende tørkeperioden. Klimaforskere anslo at perioden 2013 til 2019 ville være unormalt tørr. Også i 1990 skrev Cape Times om en kommende vannmangel. Det er lenge siden 1990.

«Det er ikke en tørke. Det er en vannkrise», svarte en sørafrikansk venn av meg da jeg spurte han hvorfor det var nettopp tørke. For selv om gresset er brunere, og reservoarene mindre, så er det mye vann i flere naturlige kilder i byen. Det er bare ikke gjort nok for å utnytte det. Noen skylder på lokale og regionale myndigheter, andre på nasjonale. Mange mener at krisen kunne vært unngått. Alle skylder på hverandre. De nasjonale myndighetene styres av partiet ANC, men det er opposisjonspartiet DA som har makten lokalt i Western Cape. Dette er to partier som ikke akkurat er kjent for å samarbeide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer