Favoritten måtte pakke sammen

Dypt skuffet måtte Yolanda Myrbostad (17) innse at hun sprakk på oppløpssiden.

(Dagbladet.no): Bærum-jenta gjorde en fin figur på scenen, men var sjanseløs mot gutta i går kveld. Hun oppnådde bare 11 prosent av stemmene, mot 16 prosent for Anders Mjaaland og hele 42 for Jonas Thomassen.

Etterpå klarte hun ikke helt å skjule skuffelsen:

- Jeg hadde ikke forventet å gå videre, men det er klart at jeg håpet på det.

- Idol kanskje ikke tingen

Hele veien gjennom de innledende rundene av sesongens Idol, har Yolanda vært en av de store favorittene. Hun har fremstått som en nesten ferdig artist, har tatt et år fri fra skolen for å satse på musikken - og håpet på en karriere gjennom Idol. 17-åringen har spilt inn flere låter, kommer trolig med plate neste år, og er venninne med - og korist for - stjernen Mira Craig. Sistnevnte var tilstede i et annet studio i Nydalen under semifinalen, og krysset fingre for Yolanda. Uten at det hjalp. I går kveld, etter sending, sa Yolanda til Dagbladet:

- Kanskje ikke Idol er tingen for meg likevel. Kanskje jeg må jobbe mye hardere for karrieren. Idol er tross alt en snarvei. Man kan oppnå rask suksess her, men den er vanskelig å følge opp rent kunstnerisk. Kanskje jeg må innse at jeg bør gå den lange, harde veien, akkurat som Mira har gjort. Det tok jo henne flere år å komme dit hun er nå.

Litt seinere la hun til:

- Eller kanskje det er sånn at nå som Norge har fått sin Mira Craig, er det ikke plass til flere. Jeg må tenke grundig gjennom dette. Én ting vet jeg i alle fall helt sikkert. Jeg skal vende tilbake til skolebenken til høsten, og ta meg en utdanning innen salg og service.

PAKKET SNIPPESKA: Yolanda Myrbostad var en av Idols største favoritter til finaleplass. Her forlater hun studio, skuffet over fjerdeplassen. Venninner trøstet henne med at dommerne garantert vil gi henne et wild card, men Yolanda anså seg i går kveld helt ferdig med Idol. Foto: Truls Brekke/ Dagbladet
PAKKET SNIPPESKA: Yolanda Myrbostad var en av Idols største favoritter til finaleplass. Her forlater hun studio, skuffet over fjerdeplassen. Venninner trøstet henne med at dommerne garantert vil gi henne et wild card, men Yolanda anså seg i går kveld helt ferdig med Idol. Foto: Truls Brekke/ Dagbladet Vis mer

Wild card?

Yolanda fikk trøst av flere venninner i studio, blant andre semifinalist Kim Dahl (gruppe 5), som sa:

- Du kommer til å bli tatt inn igjen i Idol, ikke noe problem. Dommerne kommer til å gi deg plass i finalen.

Det er en utbredt oppfatning blant flere av semifinale-idolene, at noen av de utslåtte semifinalistene kommer til å få en ny sjanse seinere i konkurranse.

Sjøl sa Yolanda dette om temaet:

- Jeg gidder ikke engang å tenke på om det dukker opp et wild card. Jeg er utslått, og dermed ferdig med Idol.

- Men takker du ja til finaleplass, dersom dommerne får sende noen til finalen, og velger deg?

- Ingen kommentar.

- Fjortis-jentene avgjorde

Det var en av dommerne - Yolanda husker ikke hvem - som rådet henne til å velge en rolig og nedpå låt i semifinalen.

- De mente at jeg hadde levert nok bevis på at jeg taklet krevende låter. De mente det ville lønne seg å roe ned i semifinalen. Det rådet fulgte jeg, fortalte Yolanda i går.

- Angrer du?

- Nei. Jeg synes det gikk fint, og var fornøyd da jeg gikk av scenen.

- Hvorfor tror du at du ikke nådde opp blant seerne?

- Det er tydelig at det er mange jenter i fjortis-alderen som stemmer. To gutter videre synes jeg var i overkant mye. Vi var flere jenter som gjorde en god figur, og minst én av oss burde gått videre. Det kunne forsåvidt vært hvem som helst.

- Hvem av de to guttene burde ikke fått finaleplass?

- Anders har vært min favoritt hele veien, så også her i kveld. Jonas sang dritfint han, men jeg synes som sagt at en jente også burde vært videre.

Marias gråt

Den jenta som kom nærmest finalebillett, var Maria Holand Tøsse. Som gråt og gråt etter sending. Først sammen med lillebroren sin, som var så emosjonell at han bare holdt stod og holdt rundt Idol-søsteren mens tårene rant på begge to.

Siden gråt Maria sammen med mor, og sammen med venner. Da Dagbladet spurte hvorfor hun gråt, svarte 16-åringen:

- Jeg vet ikke egentlig. Har så veldig mange motstridende følelser inni meg, som bare ut. Jeg tror nok at jeg er mest glad, de som gikk videre er så flinke artister og gode personer. Men jeg kjenner såklart også at jeg er lei meg over at jeg kom så nær uten å lykkes.

- Er løpet kjørt?

- Nei, ikke når det gjelder musikken. Jeg skal stå på og øve enda mer.

- Vi tenkte mer på om du tror Idol-løpet er kjørt?

- Å, det? Nei, det tenker jeg ikke over. Jeg er ute av Idol og forholder meg til at jeg ikke skal være med mer. Det har vært fantastisk artig.

GRÅT OG GRÅT: Maria Holand Tøsse tok tredjeplassen og klarte ikke å skaffe seg finalebillett. Etterpå gråt hun i en halvtime i strekk - uten helt å vite hvorfor. Her blir hun trøstet av venninner som fulgte semifinalen i studio.