Favorittene

I går startet musikkbransjens firedagers haraball - også kalt by:Larm. Nå i Trondheim.

Kvaliteten på årets by:Larm-band er høyere enn noensinne. Her er noen av dem Dagbladet FREDAG har mest tro på. Hele programmet til by:Larm i Trondheim finner du her.

Bazooka Boppers

Oslogruppa Bazooka Boppers spiller bredbein rock inspirert av folk som Suzi Quatro, New York Dolls, Slade, AC/DC og Girlschool. Bazookane er kjent for å være litt tøffe i kjeften. Jentene har opparbeidet seg et godt live-rykte og de har blitt helter i hovedstadens rockabillymiljø. Musikkinteressen kom tidlig.

- Faren min spilte i The Aller Værste og mamma kjørte lyset. Da hun var gravid med meg, bandt hun skumgummi og gaffatape rundt magen for å beskytte meg mot høy lyd. Men det hjalp ikke, har vokalist Maria Augestad Knutsen fortalt Dagsavisen.

Hjemmsiden til bandet, www.bazookaboppers.com er under konstruksjon.

The Reilly Express

«Have you ever danced with the devil in the Keith Moon light? This is your chance!» Slik prøver garasjerockerne The Reilly Express å friste nye fans på sin hjemmeside. Norges svar på The Hives spiller på hjemmebane under årets by:Larm, og har rykte på seg for å levere varene på hver eneste konsert.

- Debutalbumet «Dizzy» er en variert uslepen og dristig affære, et album av sjelden karakter her til lands, skrev Bergens Tidende og gav plata terningkast 6. Den tøffe singelen «It Pays Off» har blitt radiolistet.

Les mer på www.reillyexpress.com.

Serena Maneesh

Flekkefjordsbandet Serena Maneesh fikk strålende kritikker for sin debut-ep «Fixxation», og gruppa gjorde en svært bra debutkonsert på Øyafestivalen i fjor. Frontmann er Emil Nicolaisen, som også spiller i banda Silver og Loch Ness Mouse.

Serena Maneesh mikser pop, psykedelia, poesi og punk. Resultatet er vakre toner som kan gi deg assosisajoner til Velvet Underground og My Bloody Valentine.

I følge plateselskapet Honeymilk er gruppa i ferd med å øve inn en ny trommeslager, og det låter visstnok «så fett som bare fy!»

Les mer på www.serenamaneesh.com.

El Corazon

Denne relativt ferske Haldensgruppa, med Freddy Holm og Ronald Prang i spissen, spiller en blanding av folkrock og harmonipop med enkelte cabaret-grep. Det sju mann store orkesteret trakterer instrumenter som banjo, cello, orgel, pedal-steel og saksofon. Det låter ikke spesielt urbant og fullstendig ironifritt.

Den vakre balladen «Karma» har fått endel radiospilling, som Freddy selv fortalte på forrige konsert;

- Denne låta ble playlista på Petre i januar i fjor. Og siden har de spilt den mindre og mindre. El Corazon har spilt inn mye av materialet sitt i studio, så et album burde ikke være så langt unna.

King Midas

Det kritikerroste bandet fra Tåsen i Oslo har vært på nippet til å slå igjennom mange år. Debutalbumet kom så tidlig som i -97. Etter å ha tilbrakt lang tid i Tyskland er King Midas tilbake i Norge, og har fått plateselskapsgründer Mikal Tellé med på laget.

I fjor fikk bandet radiohits med både «The Man From The Gas Station» og «High On Dallas Freeway». Kanskje betyr det at folk endelig er klare for det som her i avisa har blitt beskrevet som «passelig arrogant, utpreget luksuriøs og mildt elektronisk soulrock»?

Les mer på www.kingmidas.no.

Sgt. Petter

Ryktet om bergenske Sgt. Petters «hestifiserte pop» har løpt raskt, mye på grunn av Petres Urørt-konsept. Petter Folkedal, som han egentlig heter, har fått kontrakt med det nystartede plateselskapet New Records, som drives av de anerkjente produsentene Hans Petter Gundersen og Kato Ådland. Debutalbumet «It\'s A Record» ble sluppet for to uker siden.

Les mer på www.sgtpetter.com.

Zoomtour -03

De fire Zoom-banda kommer garantert til å stikke av med sin del av oppmerksomheten.

Det energiske rockebandet John Doe ble godt mottatt da de spilte på Norwegian Woods rockscene i fjor. De synger på trøndersk og har fått en radiohit med låta «Rastløs Rock\'n\'Roll.»

Oslobandet Nicolai deltok på fjorårets by:Larm. «Tivolipop-bandet» er ikke videre selvhøytidlige, men de har likefullt bevist seg som dyktige musikere.

Helldorado spiller melankolsk westernrock og deres ep «Lost Highway» fikk gode kritikker, da den ble sluppet i høst.

X.Lover er en mer støyende affære. Punkrock-kvartetten mener selv at de spiller med en form for kamikaze-mentalitet. - Det viktigste er å levere ett hundre prosent hver eneste gang! Vi er kompromissløse i alt vi gjør og liker å utfordre folk.

Les mer på www.johndoe.no og www.helldorado.no.

Karin Park

23-åringen Karin Park fra Dalarne i Sverige reiste fra Stockholms Musikkonservatorium til Bergen for å starte band i 1997. Den unge damen beskrives som et av de største vokal-og låtskrivertalentene i byen, hun har mottatt lovord i lokalmiljøet. Karin Park har hatt stor suksess med radiosingelen «Fill Me Up», og første studioalbum er under innspilling.

Les mer på www.karinpark.com.

Mohammed

Bandet Mohammed fra Horten i Vestfold spiller breibeint testosteron-rock med metall-og punkreferanser. Live spares det heller ikke på kruttet, ryktene har surret i hovedstaden om en energibombe fra helvete som sparker deg rett i bakken. Blant annet har Mohammed blitt sammenlignet med Turboneger, Gluecifer og Fu Manchu. Førstelåta fra den nye EP\'en heter da også «Evil dr.Fu Manchu».

Ralph Myerz And The Jack Herren Band

Her hjemme gjorde Bergens-baserte Ralp Myerz And The Jack Herren Band seg først bemerket med vinylsingelen «Nikita», som ble sluppet i begrenset opplag på houselabelen Telle\' records i 1998. Høsten 2001 ble det kjent at de hadde fått en ekslusiv kontrakt med det annerkjente amerikanske plateselskapet Emperor Norton. I fjor høst kom minialbumet «A Special EP» og snart ventes første fullengder. I tillegg til musikken er bandet kjent for sin ekstatiske pyroshow på scenen.

Les mer på www.ralphmyerz.com.

Gothminister

Frontfiguren i Gothminister har foreløpig markert seg i en gotisk motereportasje i desembernummeret av bladet Shape Up. I tillegg er han advokat. Til Bylarm kommer Gothminister sammen med performance-artisten Dementia Narcissus, og på den kommende plata har bandet fått hjelp av folk fra Zeromancer og ex-medlemmer fra Apoptygma Berzerk.

Gjengen beskriver seg selv som et gotisk/industrielt skrekkshow. Musikken er pompøs med fresende gitarer, klassiske gotiske elementer som strykere og kor, ispedd elektroniske og industrielle elementer.

Les mer på www.gothminister.com.

Disse spiller også:

Råtasseriet, Dibidim, Tömmermenn, Schæfer, Heidi Skjerve Kvartett, Pistolero, Silence The Foe, The Reel, Ranheim, Hangover, Beezewax, Quintrophenia, Phy, Wicked Vegard, Green Carnation, Magenta, Zapp, Fuckface, Stonegard, Daniel b, Ingi, Minor Majority, Barabass & The Happy Few, Conjacks, The Carburetors, Kill, Manngard, Supervixen, Pekka Volt, Ost & Kjeks, Lumsk, Seid, Action Pilots, Lavie, Johnny Liban, Alpine Those Myriads, Real Ones, Pistolero, Fiber, The Uptowners, Magic Pillows, Honcho, Souvenir, Form, Elusive, Muzzlewhite, Thule, TUB Quartet, Hopalong Knut, Mikkel, Magenta, Coydog, Brimstone, Kjell Arvid Øverbø Kvartett, Upstrokes, Sissy Wish, Hangover, The Turns, Salvatore, Fence, Conjacks, Stonegard, Sissy Wish, Kirsti Huke Trio, Dibidim, Chime Poppers, Rita Engedalen, Elia Ardiles, The Turns, Gatas Parlament, Råtasseriet, Krace, Ola Kvernberg Band, AM & The UV, Amund Maarud, Cissokho System, Are, Audiopain, Hugo, Brutal Kuk, Deflower, Lowdown, The Magpies, Prosonic Session, Hellride, Tuna Laguna, Real Ones, Miksha, Blue Crab Construction, Athome Project. I tillegg spiller de Alarm-nominerte banda Jim Stärk, JR Ewing, WE, Red Harvest, Surferosa, Ugress, Thomas Dybdahl og Safariari.