Fay Weldon blir hotell-forfatter

Londons berømte Savoy Hotel har invitert Fay Weldon til å flytte inn som residerende forfatter. Hun må betale minibaren selv.

Fay Weldon får rom og frokost gratis, men må selv betale for lunsj og middag - samt for eventuelle uttak fra minibaren.

Komfort

Weldon, kjent for bøker som «Venninner», «Røyksopp» og «En hunndjevels bekjennelser», har vært noe av et forbilde for mange britiske kvinner. Men når hun flytter inn på Savoy, styrker det vel ikke akkurat inntrykket av henne som radikal feminist?

- Jeg vil heller være residerende forfatter på Savoy enn ved et universitet. Venner av meg som arbeider ved universiteter, må bo og jobbe i knøttsmå kott, sier den 70 år gamle forfatteren til britiske aviser.

Ingen privattimer

- De sitter nærmest bak gitter og glor ut på et gudsforlatt universitetsområde. De underviser og hjelper andre til å skrive, og det er svært hardt arbeid, sier Weldon, som ikke akter å gi privattimer i sin suite på Savoy.

Det fasjonable og svinedyre hotellet ligger svært sentralt plassert i London, to minutters gange fra Trafalgar Square og ti minutter fra Piccadilly Circus. På hotellets bakside ligger fredelige parker ut mot Themsen.

Weldon er ikke den første kulturelle storhet som tar inn på Savoy. Blant navnene i gamle gjestebøker finner man den irsk-britiske forfatteren Oscar Wilde, den erkeengelske dramatikeren og vittigperen NoYl Coward og den store romanskribenten Arnold Bennett.

Billig husvære?

Den franske maleren Claude Monet har bodd her, det har også statsmannen Winston Churchill. Churchills amerikanskfødte mor Jennie tok inn på Savoy fordi det var så billig - i forhold til å holde seg med eget herskapshus i London, altså.

The Savoy Hotel åpnet i 1889, og ble raskt populært blant velstående reisende for sine komfortable rom og sin gode mat, ikke minst i den legendariske grillrestauranten. At hotellet lå vegg i vegg med den store Charing Cross jernbanestasjon, var heller ingen ulempe.

På slike steder driver man ikke med påfunn for påfunnenes egen skyld, her er reklamebransjens favorittuttrykk - «Nytt!» - nærmest et skjellsord. Men det er greit å blande børs med katedral, mener hotelledelsen som nå har invitert Fay Weldon.

(NTB)

<B>FLYTTER INN TIL LUKSUS:</B> Den kjente forfatteren Fay Weldon vil ikke jobbe på Universitetet, der er kontorene for små.