Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

FBI stengte omstridt fildelingsside

Da stengte hackerne FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går slo føderale myndigheter i USA til mot Megaupload.com, en av verdens største fildelingnettsider. Her har brukere kunnet laste opp og lagre filer, filmer, musikk og lignende på nettet.

Ifølge tiltalen som er tatt ut mot nettsidens eier og seks andre i ledelsen, har nettsiden drevet med utstrakt piratvirksomhet ved å tillate at brukere laster opp filer som bryter opphavsretten, melder AP.

Denne virksomheten skal ha ført til et tap på over 500 millioner dollar for rettighetshaverne, sier tiltalen videre, som anser selskapet for å være en «kriminell gruppe» - de tiltalte risikerer opptil 50 års fengsel.

Sterke reaksjoner Tilslaget mot Megaupload kom dagen etter at Wikipedia og en rekke andre nettsider hadde markert sin motstand mot innføringen av de kontroversielle piratlovene SOPA og PIPA i USA.

Ikke overraskende tok det svært kort tid før reaksjonene på Megaupload-stengingen og arrestasjonene kom.

Nettaktivistene Anonymous gikk umiddelbart til angrep mot en rekke nettsider, og i løpet av kort tid var hjemmesidene til FBI, Det hvite hus og det amerikanske jusisdepartementet nede. Også bransjeorganisasjonene for film og musikk, MPAA og RIAA, samt flere lobbyist- og plateselskaper (som Universal og Warner) ble rammet - og stadig flere kan legges til på lista.

Anonymous har også lekket privat informasjon om ledende figurer i hos demokratene og MPAA, samt deres familiemedlemmer.

Det massive angrepet, som går under navnet #OpMegaUpload, førte ifølge Cnet til at nettaktiviteten økte mellom 13 og 14 prosent, med nærmere 25 prosent flere angrep registrert enn det som er normalt.

Omdiskutert Megaupload-saken går rett i kjernen på det piratlovdebatten de siste ukene har handlet om. I likhet med andre fildelingssider som Rapidshare og Mediafire, er disse tjenestene ment å fungere som lovlige måter å overføre store filer over nettet.

Men i øynene på film- og musikkbransjen fungerer disse sidene som boltreplasser for pirater, som kan dele filer med andre uten å avsløre sin identitet.

Stengingen av Megaupload er ifølge mange et skudd for baugen for ytringsfriheten på nettet, som står ytterligere i fare dersom de omdiskuterte piratlovene blir en realitet.

Rett før jul spilte en rekke artister som Kanye West, Diddy, Will.i.am, Alicia Keys, Snoop Dogg og Kim Kardashian inn musikkvideoen «MegaSong» til støtte for Megaupload (se video øverst i saken).

Like etter saksøkte Universal Music Megaupload, de mente at artistene opptrådte uten samtykke fra plateselskapet. Megaupload, som hadde signert egne kontrakter med artistene, saksøkte tilbake.

Arrestert Megauploads grunnlegger, tysk-finske Kim Schmitz (også kjent som Kim Dotcom), er sammen med tre andre toppledere i Megaupload allerede i varetekt. Tre andre tiltalte er ennå ikke arrestert.

Han har pendlet mellom Hong Kong og New Zealand, og det var på sistnevnte sted han ble arrestert av lokale myndigheter etter ønske fra amerikansk hold.

Nylig ble det også kjent at den Grammy-vinnende rapperen og produsenten Swizz Beatz jobber som Megauploads administrerende direktør - det var han som fikk stelt i stand støttevideoen før jul. Swizz Beatz skal ikke være arrestert i saken.

STENGT: FBI gikk i går til aksjon mot fildelingsnettsiden Megaupload, og arresterte fire av topplederne. Foto: Skjermdump
STENGT: FBI gikk i går til aksjon mot fildelingsnettsiden Megaupload, og arresterte fire av topplederne. Foto: Skjermdump Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!