FBI vil overvåke nettbruken din

Ekstrem plan.

(Dagbladet.no): Mens debatten går her hjemme om hvorvidt EUs datalagrinsdirektiv innebærer en uakseptabel innskrenking av personvernet og rettssikkerheten, pønsker det føderale amerikanske politi- og etterretningsbyrået FBI på noe mye, mye drøyere.

FBI ØNSKER fri adgang til å overvåke all aktivitet på den amerikanske delen av internett, med sikte på å avdekke kriminalitet. Ettersom mange av nettets viktigste knutepunkter ligger i USA, de største domenene administreres fra USA og de fleste nettbrukere over hele verden jevnlig besøker amerikanske nettsider, betyr dette i praksis at FBI ønsker å overvåke oss alle.

Det betyr i ytterste konsekvens at min mor på 79 ikke kan gå inn på YouTube uten at det blir registrert i FBI-hovedkvarteret i 935 Pennsylvania Avenue i Washington, D.C.

Det var under et møte med justiskomiteen i Representantenes Hus at FBI-sjefen Robert Mueller la fram forslaget om at FBI fritt skal kunne overvåke all trafikk på alle amerikanske nettdomener, som .mil, .gov og .com, melder News.com.

OG IKKE BARE DET: Overvåkingssjefen vil like godt ha tillatelse til fri overvåking av alle private datanettverk også.

I dag må FBI ha en rettslig kjennelse i form av en ransakselsesordre for å drive overvåking på nettet. Muellers forslag er ikke bare ekstremt i forhold til dagens lovgivning, men går også dramatisk mye lenger enn de allerede omstridte planene om et system for overvåking av alle føderale nettjenester, kalt Einstein.

MED FBI-SJEFENS PLAN for totalovervåking av nettet, vil ikke bare brukerne av amerikanske offentlige tjenester på nett måtte regne med det kritikerne omtaler som alvorlige brudd på personvernet. Får Mueller og hans likesinnede det som de vil, vil også hvert klikk du og jeg gjør på amerikanske nettsider kunne bli overvåket i framtida.

I et justispolitisk klima der norsk politi og mange norske politikere later til å ha problemer med å se det prinsipielt uheldige i at nettleverandørene skal pålegges å langtidslagre informasjon om din og min mobil- og nettbruk i tilfelle noen av oss skulle begå «alvorlig kriminalitet», slik EUs datalagringsdirektiv krever, er det direkte skremmende å tenke på hva smitteeffekten av FBI-sjefens forslag kan bli.

BIG BROTHER: FBI-sjef Robert Mueller vil ha tillatelse til generell overvåking av all trafikk på internett og private nettverk i USA. Foto: SCANPIX
BIG BROTHER: FBI-sjef Robert Mueller vil ha tillatelse til generell overvåking av all trafikk på internett og private nettverk i USA. Foto: SCANPIX Vis mer

For selv om Robert Muellers skulle lykkes med å skaffe seg fullmakt til sin vanvittige plan om totalovervåking av nettet - og vi dermed i prinsippet vil være under amerikansk overvåking alle sammen - må det være lov å håpe i det lengste at norske overvåkere og justispolitikere ikke sier «sånn vil vi også ha det».

FBI vil overvåke nettbruken din