FBI ville knekke Lennon

En ny bok dokumenterer at Beatles-legenden John Lennon ble etterforsket av FBI etter direkte ordre fra president Nixon. USAs president fryktet Lennons politiske påvirkningskraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Boka kommer ut om kort tid i Europa. «Gimme Some Truth: The John Lennon FBI Files» er et solid dokument om FBIs konstante forsøk på å sverte Lennon.

- Nixon-administrasjonen ville kneble John Lennon som talsmann for antikrigbevegelsen, sier historieprofessoren ved California-universitetet Irvine, Jon Wiener. Han mener at dokumentene bekrefter alle ryktene om at FBI mistenkte Lennon for kriminell aktivitet.

Landsforvisning

Wiener mener at Nixon brukte FBI til å finne grunnlag for aller helst å landsforvise den populære briten.

Nixon skal ha vært svært bekymret for presidentvalget i 1972, og fryktet at Lennons motstand mot Vietnamkrigen kunne påvirke velgerne. FBI prøvde flere ganger å arrestere Beatles-stjernen for besittelse av narkotika, men de mislyktes hver gang. Dokumentene som Wiener har fått ut, viser at kopier av etterforskningsrapportene ble sendt til Nixons rådgiver Bob Haldemann.

- Den hemmelige Lennon-mappa viser et lite, men betydningsfullt kapittel om 60-tallet og Watergate-perioden, skriver Wiener i boka.

- Dokumentene inneholder mange komiske og muntre episoder. FBI minner mer om ivrige, lokale politihelter enn Gestapo. Men kampen for å nøytralisere Lennon var ingen spøk. Det var alvor, framholder han i boka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer