FBI ville knekke Lennon

En ny bok dokumenterer at Beatles-legenden John Lennon ble etterforsket av FBI etter direkte ordre fra president Nixon. USAs president fryktet Lennons politiske påvirkningskraft.

Boka kommer ut om kort tid i Europa. «Gimme Some Truth: The John Lennon FBI Files» er et solid dokument om FBIs konstante forsøk på å sverte Lennon.

- Nixon-administrasjonen ville kneble John Lennon som talsmann for antikrigbevegelsen, sier historieprofessoren ved California-universitetet Irvine, Jon Wiener. Han mener at dokumentene bekrefter alle ryktene om at FBI mistenkte Lennon for kriminell aktivitet.

Landsforvisning

Wiener mener at Nixon brukte FBI til å finne grunnlag for aller helst å landsforvise den populære briten.

Nixon skal ha vært svært bekymret for presidentvalget i 1972, og fryktet at Lennons motstand mot Vietnamkrigen kunne påvirke velgerne. FBI prøvde flere ganger å arrestere Beatles-stjernen for besittelse av narkotika, men de mislyktes hver gang. Dokumentene som Wiener har fått ut, viser at kopier av etterforskningsrapportene ble sendt til Nixons rådgiver Bob Haldemann.

- Den hemmelige Lennon-mappa viser et lite, men betydningsfullt kapittel om 60-tallet og Watergate-perioden, skriver Wiener i boka.

- Dokumentene inneholder mange komiske og muntre episoder. FBI minner mer om ivrige, lokale politihelter enn Gestapo. Men kampen for å nøytralisere Lennon var ingen spøk. Det var alvor, framholder han i boka.

Fortsatt hemmelig

I over 14 år har Jon Wiener i samarbeid med borgerrettsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) jobbet for å få frigitt de hemmeligstemplede dokumentene om etterforskningen av John Lennon. Høsten 1997 friga FBI 80 av 90 sider om den avdøde pop-legenden, og det er dette materialet som danner grunnlaget for Wieners bok. Etterforskningsbyrået nekter fortsatt å frigi ti sider av Lennon-dokumentene.

FBI hevder at disse sidene må hemmeligholdes fordi de inneholder navn på agenter for fremmede regjeringer.

FBI presiserer at under dagens lover og retningslinjer ville ikke en etterforskning av denne type blitt igangsatt av FBI.

SKULLE SVERTES: President Nixon tok personlig kontakt med FBI-sjef J. Edgar Hoover og ba ham etterforske Beatles-stjernen.