Feberheit

TV-seerne elsker Adil Thathaal fra «Dansefeber». Det gjør ikke vekterne på Oslo S.

-  DET MÅ KOMME fra hjertet, du må danse med passion . Når folk sier ting som «Jippi! Vinterferie, nå har jeg fri», forstår jeg ingenting. For meg er det heller «jippi, nå kan jeg danse så mye jeg vil.»

Adil Thathaal (23) fra TVNorges «Dansefeber» har breaket siden han var en meter lang. I dag er Adil kjempehøy. Så når han forteller at han lærte å breake foran «Yo MTV raps» hjemme på stuegulvet, dukker det raskt opp bilder av ristende hyller og nips som går i gulvet. Men Adil knuste faktisk ingenting.

Han laget bare hull i veggen.

-  JEG HUSKER JEG fikk tak i en video fra konkurransen «Battle of the year» og ble dritimponert. Så kom jeg i kontakt med breakemiljøet her i Oslo, og i 2001 vant jeg skandinaviske «Battle of the year». Men før jeg kom meg avgårde til den internasjonale finalen, ble jeg skadet.

Nå er altså Adil tilbake i konkurransesammenheng, om enn ikke som breaker denne gang. I «Dansefeber» er det allsidighet som gjelder, og Adil har vært nødt til å lære seg uttrykk som flekse, pointe og grand pliet. Han den eneste gjenværende deltakeren som ikke har formell utdannelse fra Statens balletthøyskole, og han har sett «Dansefeber» som en mulighet til å få de ufaglærte frem fra norske gatehjørner. I hver runde har han imidlertid fått kjeft av dommerne for sin manglende tekniske ferdighet.

-  Det er urettferdig, jeg er så lei pes for teknikken, sier Adil og legger til at «de andre kunne jo prøvd seg på breaking».

For det kan han. Til vanlig, når han ikke er så opptatt med tv-show og dansing i innvandreroperaen «Izzat», øver han og noen kamerater tre-fire timer om dagen på en parkettflekk de har funnet på Oslo S. Der danser de til medbrakt musikk (ikke kommersiell hip hop, Adil misliker sterkt de «overflatiske rollefigurene») helt til vaktene kaster dem ut.

-  Sånn er det med breaking, vi får sjelden lov å trene i vanlige studio siden vi angivelig er taggere og småkriminelle. Det er ikke tull når jeg sier at jeg flere ganger i året blir stoppet av politiet og bedt om legitimasjon. Men det er nok mest på grunn av hudfargen.

SØT OG SINGEL: Adil har ikke fått seg kjæreste ennå, selv om han stilte opp i «Topp» i bar overkropp.
SØT OG SINGEL: Adil har ikke fått seg kjæreste ennå, selv om han stilte opp i «Topp» i bar overkropp. Vis mer

AT ADIL VOKSTE opp på Ullevål har ikke gjort situasjonen bedre.

-  Det var tøft å være en liten pakistansk gutt i det nabolaget. Jeg hørte ikke hjemme noe sted. På skolen var det pakkis og brunost, og da jeg endelig fant ut at det var lurt å menge seg litt med mine egne, fikk jeg beskjed om at jeg ikke var velkommen. Derfor var det så bra at jeg fant dansen. Den gjorde meg til del av noe.

Før Adil ble seriøs med dansen var pappas store håp at han skulle bli sanger, slik som søsteren tidligere kjent som Depeeka - nå Deeyah. Far i huset er pedagog innen klassisk indisk og pakistansk sang og har lært opp barna siden de var små.

-  «Du må stå foran og synge, Adil, ikke stå bak å danse!» Det var det pappa sa før «Dansefeber». Men nå støtter han meg. Og hvis noen lurer, har jeg et godt forhold til søsteren min også, vi er ikke Janet og Michael Jackson, liksom.

TROSS HEMMELIG NUMMER og en mengde fanmail har ikke Adil lettet ennå. Som han sier: «Fame er kun en bonus av skills , ikke sant.» Kjæreste har han heller ikke fått, selv ikke etter at en stor plakat med han i bar overkropp fulgte med forige utgave av «Topp».

Han har imidlertid lyst på en.

-  Jeg savner å kunne synke ned i fanget til drømmedama og glemme alle bekymringer. Men man kan ikke gå ut å lete etter kjærlighet, da skjer det ingenting. Hittil har datene mine sagt at jeg er rar bare fordi jeg har sterke meninger om ting. Men plutselig en dag kommer det bare til å si «pang», og der står dama.

Skulle det gå dårlig med dansen, har Adil lyst å drive med multimediedesign.

-  Men dansingen er en livshobby uansett, sier han.

-  Jeg kommer til å stå å locke på gamlehjemmet.

LYRISK GOD: Adil er i verdensklassen i lyrisk breaking, men trene gjør han fortsatt på Oslo S.