Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Fedmeoperasjon er ingen mirakelkur

Vi har et så dårlig behandlingstilbud at det eneste vi kan tilby er kirurgiske inngrep.

KAN GI
&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">PLAGER: En fedmeoperasjon medfører ikke sjeldent plagsomme bivirkninger, og få er forberedt på den psykiske påkjenningen, skriver innsender. Foto: NTB Scanpix
</span>
KAN GI  PLAGER: En fedmeoperasjon medfører ikke sjeldent plagsomme bivirkninger, og få er forberedt på den psykiske påkjenningen, skriver innsender. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29 barn mellom 15 og 18 år har siden 2010 blitt fedmeoperert som en del av forskningsprosjektet 4XL, ved senter for sykelig overvekt i Vestfold. I et intervju med P4 sier seksjonsoverlege Shamira Lekhal at de nå vurderer å gjøre dette til et permanent tilbud.

Et av kriteriene for operasjon er personlig egnethet, og en stor andel får avslag fordi de blir vurdert til å være for sårbare psykisk. Puberteten er ei tid med stor forandring. Man skal finne seg selv og sin plass i samfunnet. Og alle er vel, mer eller mindre, sårbare i den alderen.

«De får kroppen sin tilbake, blir sterke og føler at de håndterer livet bedre», sier Lekhal. Man håndterer ikke nødvendigvis livet bedre fordi man er tynn. Å bygge opp under tanken om at livet blir så mye bedre bare en blir tynn nok, kan gi en enorm psykisk nedtur.

Vi er opptatt av de følelsesmessige problemene bak symptomene. Overvekt og fedme er ikke bare resultat av dårlig kosthold og lite mosjon. Det er viktig å se på de bakenforliggende årsakene. I et samfunn med stadig økende forventninger og mestringspress, noe som er nær knyttet til selvtillit og selvbilde, prøver man å finne en måte å takle hverdagen på. Det er ikke uvanlig at spiseforstyrrelse starter med det man kan anse som en uskyldig slankekur fordi man er misfornøyd med livet sitt. På lik linje med slanking kan også overspising være et forsøk på å få tilbake indre ro, i møte med nye krav og forventninger til nye roller. Handlingene knyttet til spiseforstyrrelsen gjennomføres for å gjenvinne følelse av kontroll, ro og mestring i en ellers så kaotisk hverdag.

Det er viktig å forstå at en fedmeoperasjon ikke er en mirakelkur. Det medfører, ikke sjeldent, plagsomme bivirkninger og få er forberedt på den psykiske påkjenningen. Et problematisk forhold til mat, kropp og vekt, dreier seg sjeldent om mat, men om følelser.

Lekhal sier at selv om det jevnt over har gått fint med dem som har blitt operert, er det langt fra ukomplisert og at risikoen for selvmord og rusmisbruk øker. Vi mener at dette i seg selv burde være nok til at man vurderer disse operasjonene til å være for risikofylte. Det er bekymringsfullt at vi har et så dårlig behandlingstilbud i Norge når det kommer til spiseforstyrrelser og overvekt, at det eneste vi har å tilby er kirurgiske inngrep.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!