KARBOHYDRATENES SEMMELWEIS: Teoriene Fedon Lindberg forfekter om karbohydrater, som før ble fordømt, er i ferd med å bli skolelærdom., mener artikkelforfatterne. Foto: Mette Møller
KARBOHYDRATENES SEMMELWEIS: Teoriene Fedon Lindberg forfekter om karbohydrater, som før ble fordømt, er i ferd med å bli skolelærdom., mener artikkelforfatterne. Foto: Mette MøllerVis mer

Fedon inn i varmen

Fedon Lindbergs applauderte foredrag i Det Norske Videnskaps-Akademi nylig, representerer et paradigmeskifte når det gjelder karbohydrater og diabetes.

Diabetes type 2 rammer stadig flere, og fører til for høye blodsukkerverdier etter inntak av måltider med mye karbohydrater i form av stivelse eller sukker. Diabetes 2 kan holdes i sjakk enten ved livsstilsendringer eller ved medisinsk behandling. Økt fysisk aktivitet bidrar til å redusere blodsukkerverdiene, men et redusert inntak av stivelse og sukker gjennom kosten er vel så effektivt, og kan hos mange fjerne alle symptomer på sykdommen i løpet av dager om man lykkes med kostholdsendringene. Gode råd er å unngå produkter med mye sukker og mye stivelse, for eksempel brus, juice, kaker, pasta, ris og alle bakervarer.

Til tross for at denne sykdommen lett kan holdes i sjakk med livsstilsendringer, ender hele 70 prosent av de som blir rammet opp med medikamentell behandling. Dette er altfor mange, og forklaringen er dessverre at helsepersonell i altfor liten grad fremmer redusert karbohydratinntak som alternativ til medikamentell behandling. Det kan virke som om det helsefaglige miljøet til nå rett og slett ikke har forstått hvor viktig rolle karbohydratene spiller, og derfor ikke fokuserer på redusert karbohydratinntak ved diabetes 2.

Følg oss på Twitter

Riktignok anbefales man å unngå sukker og siktet hvetemel, men samtidig fremmes grove kornprodukter, som ofte gir like stor blodsukkerøkning som produkter basert på siktet hvetemel. Overraskelsen er alltid like stor blant studentene når de får demonstrert at grovbrød til og med kan gi høyere blodsukkerverdier enn seigmenn.

Victoria Telle Hjellset, postdoktor, Universitetet for miljø- og biovitenskap
Victoria Telle Hjellset, postdoktor, Universitetet for miljø- og biovitenskap Vis mer

Konsekvensen er at over 150 000 personer med diabetes 2 ender opp som reseptslaver, og bidrar til den urovekkende helsestatistikken som forteller at godt og vel to tredjedeler av den norske befolkningen er medikamentert i løpet av et år. De få som unngår medikamenter er stort sett de som er så heldige at de kommer i kontakt med vår tids Semmelweisere, leger som stikk i strid med offentlige anbefalinger forskriver et redusert totalinntak av karbohydrater. Fremst blant dem er uten tvil legen Fedon Lindberg, som i over 10 år uredd har frontet en diett med mindre og mer saktevirkende karbohydrater for de rundt 500 000 nordmenn som har problemer med blodsukkerreguleringen.

Birger Svihus, professor i ernæring, Universitetet for miljø- og biovitenskap
Birger Svihus, professor i ernæring, Universitetet for miljø- og biovitenskap Vis mer

I nesten like lang tid har han blitt møtt med sterk fordømmelse blant faglige autoriteter og helsemyndigheter. I motsetning til Semmelweis, som ble bannlyst i det medisinske miljøet og endte opp på asyl fordi han mente legene burde vaske hendene, tyder mye på at Fedon Lindberg er i ferd med å bli tatt inn i den akademiske varmen. I Videnskapsakademiets ærverdige lokaler framsatte Fedon Lindberg nylig de faglige fakta til applaus og anerkjennende kommentarer. Nå gjenstår bare å implementere denne nye erkjennelsen bredt blant helsepersonell, slik at titusenvis av nordmenn kan lære å kontrollere diabetes 2 gjennom kosten, og dermed gjøres uavhengige av et allerede overbelastet helsevesen.