Fedon inn i varmen

Fedon Lindbergs applauderte foredrag i Det Norske Videnskaps-Akademi nylig, representerer et paradigmeskifte når det gjelder karbohydrater og diabetes.

KARBOHYDRATENES SEMMELWEIS: Teoriene Fedon Lindberg forfekter om karbohydrater, som før ble fordømt, er i ferd med å bli skolelærdom., mener artikkelforfatterne. Foto: Mette Møller
KARBOHYDRATENES SEMMELWEIS: Teoriene Fedon Lindberg forfekter om karbohydrater, som før ble fordømt, er i ferd med å bli skolelærdom., mener artikkelforfatterne. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Diabetes type 2 rammer stadig flere, og fører til for høye blodsukkerverdier etter inntak av måltider med mye karbohydrater i form av stivelse eller sukker. Diabetes 2 kan holdes i sjakk enten ved livsstilsendringer eller ved medisinsk behandling. Økt fysisk aktivitet bidrar til å redusere blodsukkerverdiene, men et redusert inntak av stivelse og sukker gjennom kosten er vel så effektivt, og kan hos mange fjerne alle symptomer på sykdommen i løpet av dager om man lykkes med kostholdsendringene. Gode råd er å unngå produkter med mye sukker og mye stivelse, for eksempel brus, juice, kaker, pasta, ris og alle bakervarer.

Til tross for at denne sykdommen lett kan holdes i sjakk med livsstilsendringer, ender hele 70 prosent av de som blir rammet opp med medikamentell behandling. Dette er altfor mange, og forklaringen er dessverre at helsepersonell i altfor liten grad fremmer redusert karbohydratinntak som alternativ til medikamentell behandling. Det kan virke som om det helsefaglige miljøet til nå rett og slett ikke har forstått hvor viktig rolle karbohydratene spiller, og derfor ikke fokuserer på redusert karbohydratinntak ved diabetes 2.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer