ETT AV HUSENE:  Dzhokhar og Tamerlan Tsarnajev bodde mange år i dette huset i Tokmok i Kirgisistan. Familien har vært 70 år på flukt. Hva formet Boston-bomberne, spør Dagbladets Morten Strand. Foto: AP Photo/Abylay Saralayev/NTBScanpix
ETT AV HUSENE: Dzhokhar og Tamerlan Tsarnajev bodde mange år i dette huset i Tokmok i Kirgisistan. Familien har vært 70 år på flukt. Hva formet Boston-bomberne, spør Dagbladets Morten Strand. Foto: AP Photo/Abylay Saralayev/NTBScanpixVis mer

Fedrenes synder

I halve livet hadde de levd amerikanske liv. Men Boston-bomberne ble trolig innhentet av sin genetiske historie, skriver Morten Strand.

NÅR BEGYNNER en historie? Begynner historien om Boston-bomberne Tamerlan og Dzhokhar Tsarnajev med Tamerlans tur til Dagestan i fjor, der det er all grunn til å spekulere i at han hadde kontakt med islamistiske krigere og deres nettverk? Begynner den med problemer med å tilpasse seg livet i USA og det lettvinte «Vesten» etter at familien emigrerne dit i 2002? Begynner den med at guttenes besteforeldte ble deportert av Stalin under 2. verdenskrig som et ledd i en kollektiv avstraffelse av alle tsjetsjenere, et nasjonalt, tsjetsjensk traume til denne dag? Eller begynner den med helten Imam Shamil og hans krigeres heltemodige kamp mot russerne i Kaukasus fra 1830-tallet?

Tamberlan Tsarnajev er død, og lillebror Dzhokhar kan ikke snakke. Men selv om de kunne snakke ville ikke deres beretninger nødvendigvis fortelle hele historien. Vi er derfor i stor grad overlatt til oss selv når vi skal forklare Boston-bombernes handlinger. For når begynner en historie?
I BEGYNNELSEN var Imam Shamil. Det er noe alle tsjetsjenere - også barn - vet. For geriljakrigeren som mange ganger drev de russiske invasjonsstyrkene til fortvilelse med sine heltemodige angrep og mer enn en spektakulær flukt, var mer enn en kriger. Han var en veldig hellig mann som innførte strenge sharia-lover der han kom, og han ble imam av det kaukasiske emiratet, det samme emiratet som dagens geriljakrigere i Tsjetsjenia og Dagestan vil gjeninnføre. Forfatteren Leo Tolstoy, som selv sloss i Kaukasus på 1850-tallet, har fortalt mesterlig om motstanden fra fjellfolkene i hans kanskje beste roman, Hadji Murat.

I BYEN TOKMOK, på den kirgisiske høysletta utenfor hovedstaden Bishkek, finner vi familien Tsarnajev fra 1944 av. De er nettopp deportert av Stalin, som straff for at tsjetsjenerne var mistenkt for å samarbeide med tyskerne under 2. verdenskrig. En halv million mennesker - halvparten av alle tsjetejenere - ble stappen inn i kvegvogner og deportert til Sentra-Asia og Sibir i desember 1943. 25 prosent av dem dør under transporten. Den kollektive deportasjonen blir ikke punktum i den den århundrelange tsjetsjenske kampen mot russisk kontroll. Den blir heller begrunnelsen for den neste kampen, som begynte da Sovjetunionen gikk i oppløsning på begynnelsen av 1990-tallet.
ETTER STALINS DØD vender familien Tsarnajev tilbake til Tsjetsjenia, slik de fleste av deres landsmenn gjør. Men på begynnelsen av 1990-tallet kommer krigen tilbake til Tsjetsjenia. Familien Tsarnajev velger å forlatede den blinde volden som Russland møter det tsjetsjenske opprøret med. Og mens familien Tsarnajev er tilbake i Tokmok utvikles den tsjetsjenske motstandskampen til terrorisme på russisk jord. Den viktigste krigeren er oppkalt etter den gamle Shamil, og heter Shamil Basajev. Han angriper et sykehus og tar 1 600 gisler, et teater og tar 1000 gisler, og skolen i Beslan, der han på ny tar 1000 gisler. I tillegg er det flere aksjoner mot metroen i Moskva, fly som sprenges i lufta - i lufta - og mot jernbanelinjer. I tsjetsjenernes krig er ingenting - eller alt - hellig.

FAMILIEN TSARNAJEV har et intermesso i den dagestanske hovedsteden Makhatsjkala fra 2001 til de reiser til USA i 2002. Men også dette intermessoet understreker et poeng, nemlig at familien har vært på en nesten sammenhengende flukt siden besteforeldrene ble deportert av Stalin i desember 1943. Det blir 70 år i år.

DET TSJETSJENSKE samfunnet er et ikke-moderne samfunn. Her æres de eldre på en måte som er totalt fremmed for en moderne europeer. Typisk er flere slektningers forsikring om at Tamerlan var en lydig gutt som alltid gjorde det de eldre i familien sa, slik det forventes. På den annen side så levde brødrene Tsarnajev i en av de mest liberale byene i USA med alkohol og hasj som selvsagte deler av oppveksten. Men Tamerlan «hadde ikke en eneste amerikansk venn», og Dzhokhar hadde det meste sin sosiale nettomgang med muslimske bekjente på den russiskspråklige varianten av Facebook, Vkontaktje. Mye tyder på at de var fremmedgjorte - i hvert fall den eldste - i USA.

NÅR BEGYNNER en historie? Historien om brødrene Tsarnajev kan ha begynt på alle de tidspunktene som er nevnt her. En er død, og en kan ikke snakke. Men brødrene Tsarnajevs historie er ikke nødvendigvis over med det. Det eneste vi vet er at i en global verden er ingen krig lenger lokal. Og at krigen kan blusse opp når som helst og hvor som helst.

BOMBEMISTENKTE: (f.v.) Tamerlan og Dzhokhar Tsarnajev er mistenkt for å stå bak bombene i Boston.Foto: AP Photo/The Lowell Sun & Robin Young, File/NTBScanpix
BOMBEMISTENKTE: (f.v.) Tamerlan og Dzhokhar Tsarnajev er mistenkt for å stå bak bombene i Boston.Foto: AP Photo/The Lowell Sun & Robin Young, File/NTBScanpix Vis mer