Fedrenes synder

Ute på prærien i det amerikanske Midtvesten er alle menn drittsekker og kvinner lever et risikabelt liv, ifølge den Pulitzer-pris-vinnende romanen «A Thousand Acres» av Jane Smiley.

Her kommer filmversjonen i australske Jocelyn Moorhouses regi. Filmen forteller den samme triste, kong Lear-inspirerte historien, men på veien får du en dose med veldig bra skuespilleri.

På den 4000 mål store farmen til gamle Larry Cook (Jason Robards) hersker en hjerteskjærende idyll rundt de tre vakre, hvite husene på det snauklipte, grønne tunet.

Slutt på idyllen

Men idyllen tar raskt slutt når gamlingen bestemmer seg for å dele opp eiendommen og fordele den på sine tre døtre (Jennifer Jason Leigh, Jessica Lange og Michelle Pfeiffer).

I god Shakespeare-stil velter all verdens fortrengte uhumskheter opp i dette isolerte og selvsentrerte slektsuniverset. Ganske snart blir døtrene stemplet som hekser og horer av det omkringliggende, mannsdominerte naboskapet, som en følge av at de endelig står imot patriarkens eksentriske innfall.

Historien raser uunngåelig mot undergangen, og gardens øvrige mannfolk gjør ingenting for å svekke inntrykket av sitt kjønns usselhet.
Men, som sagt, jentene gjør et bravurnummer ut av sine plagede søstre, og Jason Robards er som vanlig i godlage som den onde sjøl.

Opprivende

En i overkant idylliserende, honningtung musikk og en regi som ikke helt våger å ta ut all den innebygde smerten, gjør sitt til å dempe inntrykket av en sterkt opprivende slektstragedie.

<B>NY FILM:Pfeiffer får oppleve sterk misunnelse fra menn når hun arver en gård sammen med sine søstre i filmen På godt og vondt