Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Feig «Potter»

Harry Potter-filmen får kritikk for at den er for trofast mot boka. - Rowlings bok behandles som hellig skrift, mener Hollywood Reporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jubler for Harry

- Mangel på fantasi gjennomsyrer filmen fordi den så slavisk følger boka, skriver New York Times' anmelder om filmen som i dag har britisk og amerikansk premiere. Avisas anmelder Elvis Mitchell mener filmen framstiller en magiløs trolldomsskole.

Markedsføring som en militæroperasjon

Det amerikanske magasinet Village Voice følger opp kritikken og mener filmen framfor noe er «en dyr og godt planlagt militæroperasjon.» Anmelderen J. Hoberman mener filmen er solid, men uinspirert og litt kjedelig.

CNNs anmelder Paul Clinton mener også det virker som om filmskaperne har vært redde for å ekskludere fansens favorittøyeblikk i boka, og dermed har tatt med litt av alt. - Chris Columbus lovet å være tro mot bøkene, og det er han. Men han kunne gjort historien litt skeivere og mørkere, skriver han.

Clinton mener likevel filmen er fortryllende, og at den kommer til å tjene inn millioner. - Suksessen kommer av de tre unge hovedrolleinnehaverne. Unge Radcliffe er perfekt som Harry.

Overlesset

Newsweeks anmelder peker på de samme styrkene (de unge rolleinnehaverne) og svakhetene: - Filmen får med bokas hendelser, men mangler dens letthet og sjarm, skriver David Ansen. Han synes filmen er blitt overlesset av effekter.

Direkte slakt får filmen av Films in Reviews anmelder. Victoria Alexander mener filmen er for lang og at den mangler både logikk og magi. - Måtte de ta med hver eneste side i boka? spør hun.

- Filmskaperne har vært redde for å gjøre ett eneste kreativt trekk, skriver Kirk Honeycutt for Hollywood Reporter. - Rowlings bok behandles som hellig tekst og ingen kunstneriske friheter godtas. Men Honeycutt mener like fullt pengene filmen kostet er godt utnyttet,

Pengemaskin

Ifølge Hollywood Reporter har den første Potter-filmen kostet 126 millioner dollar, tilsvarende 1,1 milliarder norske kroner. Bare markedsføringen har kostet 40 millioner dollar, eller 360 millioner kroner. Det er penger, det og.

Men filmen vil etter all sannsynlighet tjene inn disse beløpene igjen. I Storbritannia har billettsalget av «Harry Potter og de vises stein» allerede nådd én million pund. Det vil si 13 millioner kroner før premieren.

I USA vises filmen, som der heter «Harry Potter and the Sorcerer's Stone», i omtrent 3500 kinoer, og det antas at alle tidligere kinorekorder vil sprenges.

VENNENE GJØR SUKSESSEN: Det amerikanske kritikerkorpset er enige om at de tre unge rolleinnehaverne Daniel Radscliffe, Rupert Grint og Emma Watson gjør en storartet innsats.Alle foto: SCANPIX
SOPELIMEN GÅR AMOK: Det oser av trolldom på trollmannsskolen.
GODE VENNER: Ron og Harry finner hverandre på Hogwarts.
UNG, MAGISK OG HARRY: Etter en ulykkelig barndom inviteres Harry til Hogwarts trollmannskole.
KJENDISER PÅ FØRPREMIERE: Rob Lowe med sønnen John Owen og vennen Don Johnson på Los Angeles-premieren onsdag 14. november.
POTTERFAN? Alicia Silverstone var tilstede på Los Angeles-premieren onsdag 14. november.
Hele Norges coronakart