Feige kunstnere?

STORTINGET VEDTOK nettopp at det jeg skriver om i dette innlegget er umulig. Kunstnernes organisasjoner har blitt overbevist om at bare noe kalt DRM, Digital Restrictions Management kan sikre inntekten deres, og derfor fikk de beskyttelse for det i Åndsverksloven. DRM er noe som skal bygges inn i all teknologi folk omgir seg med for å ta fra den enkelte kontrollen over egne avspillere. Enhver dings blir en ansiktløs fiende.

Derfor, kjære kunstnere, må dere ikke se på DRM som et alternativ, dette vil jeg tilby dere istedet: Her er en annen verden: Min verden bygger på nærhet mellom kunstner og kunstelsker, muliggjort av ny teknologi. Vi trenger ikke markedsføring, vi trenger bare venner. Mitt sosiale nettverk forteller om hvilke verk mine venner liker, ditt sosiale nettverk vil etterhvert overlappe med mitt og slik vil mine og dine venner sende meg en anbefaling om hva jeg bør gi mine sanser over til. Stoler jeg på deg gir jeg deg direkte tilgang til å laste opp musikk rett i min stue, til spilleren jeg har i lomma, eller til bilen min. Spillerne mine holder oversikt over alt jeg spiller, og gir meg iblant en oversikt og mulighet til å enkelt betale småsummer for hver avspilling, men hva jeg betaler for forblir mitt valg.

DEN TILLITEN må du vise meg, for jeg gir deg selvfølgelig ikke tilgang til spilleren min hvis du krever en DRM som tar fra meg all annen kontroll. Hvis jeg liker det jeg hører, vil nærheten til deg gjøre at jeg føler for å sikre deg en inntekt som gjør at du kan fortsette som du stevner. Vi er gjensidig avhengig av hverandre, og vi må vise hverandre gjensidig tillit. Det er mulig vi ikke kan holde liv i superstjernene på denne måten, men jeg sikker på at vi kan gi liv til et mye større mangfold. Vi vil også trekke mennesker nærmere hverandre, vi vil motvirke fremmedgjøringen som vil følge av DRM.

Husk at du aldri mer vil trenge en distributør eller en markedsfører. Vi deler på båndbredden og dermed blir det nesten gratis å distribuere verkene. De sosiale nettverkene eksisterer og er støttet av ny og god teknologi, det å anbefale sanger for hverandre er også klart til bruk. Husk også de fleste har små betenkeligheter med å betale småbeløp med mobilen, det fungerer, selv om vi må drive en del utvikling for å bygge betalingssystemene inn i avspillere.

Det er ditt valg nå. Du kan velge å være med å bygge en bedre verden. Vi trenger din hjelp til å bygge teknologien som behøves, og vi trenger at du gjør dine verk tilgjengelige.