Feiget ut Reagan

TV-selskapet CBS lot seg presse av konservative krefter til å stoppe en TV-serie om Ronald Reagan.

NEW YORK (Dagbladet): Fornærmelsene ville neppe nå inn til 92-årige, alzheimerrammede Ronald Reagan. Nei, det gjaldt ettermælet hans, det kunne bli tilsølt dersom CBS viste sin ikke bare flatterende dramaserie om Nancy og Ronald Reagan.

Det blir da heller ikke noe av. TV-selskapet ga etter for massivt press, feiget ut og stoppet serien. Den er nå overlatt en bi-kanal og skal muligens sendes der neste år.

Seieren over det tradisjonelt liberale CBS feires høylytt i konservative kretser.

Lederen for Det republikanske partiet, Ed Gillespie, sier at det er svært viktig å beskytte arven etter Reagan og passe på at den blir ærlig presentert.

HVA VAR DET

så som provoserte hele det konservative USA opp på tærne for å få stoppet Reagan-serien? Først og fremst var det en grunnleggende mistanke om at CBS ikke ville ha et udelt positivt perspektiv på presidenten. Da noen replikker og scener fra serien kom ut underveis i produksjonen, ble mistankene bekreftet. I en scene beskriver Nancy Reagans mor Hollywood som «vegg til vegg med jøder og homser». I en annen omtaler stabssjefen Nancy som «madam Führer» og et tredje ankepunkt er en scene som setter Reagan i svært dårlig lys. I den viser han ingen medfølelse med aidsofre, men avskriver dem med følgende bibelske setning: «De som lever i synd, skal dø i synd.» Men verst av alt var det nok at James Brolin, den svært liberale Barbra Streisands ektemann, spilte hovedrollen.

MANNEN SOM

samlet inn 80000 underskrifter på web-siden Boycottcbs.com, Michael Paranzino, ser det slik:

- Det burde ikke være nødvendig at hundretusener av amerikanere gjør opprør for å få Hollywood og CBS til å innse at et angrep på Reagan blir sett på som et angrep på våre verdier.

- Dette er noe farlig tøv, sier Christopher Caldwell, en av redaktørene i det konservative The Weekly Standard. Det er en tradisjon i vestlig kultur å bruke offentlige personer som råmateriale for oppdiktet drama.

Edmund Morris, som skrev biografien «Dutch» om Ronald Reagan, mener det skal mer til for å skade hans minne. Se bare på hvordan John F. Kennedy har blitt bakvasket som sexmaniac, mafia-alliert og ansvarlig for Marilyn Monroes død, likevel skinner han i amerikansk historie, skriver Morris.

SUKSESSEN

med å stoppe serien og CBS' ynkelige retrett forteller noe om medieklimaet i dagens USA og understreker det Eric Alterman hevder i sin bok «What Liberal Media?». Altermans poeng er at den såkalte liberale dominansen bare er en myte og at amerikanske medier i virkeligheten har svingt skarpt til høyre de siste tjue åra. Alterman mener at det i dag er konservative krefter som fullstendig har overtaket i mediene. Nå også i CBS.