Feigingen som drepte Jesse James

Brad Pitt i annerledes western.

Bare tittelen «Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford» forteller at dette er annerledes film fra Det ville vesten.

Regissøren Andrew Dominik, som kommer fra New Zealand og slo igjennom med «Chopper» (2000), har basert sin film på romanen «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford» (1983) skrevet av Ron Hansen.

- Jeg visste ikke mer om Jesse James eller Robert Ford enn andre, men jeg ble tiltrukket av historien som en fortelling om mennesker og følelser som var både levende og realistisk. Det faktum at det dreier seg om to legendariske figurer i amerikansk historie bidro til dramaet, men var egentlig sekundært, sier Dominik i et intervju produksjonsselskapet Warner Bros. har sendt ut.

Filmen har norgespremiere fredag 16. november.

Psykologisk western

Etter at 19 år gamle Ford (Casey Affleck) skjøt 34 år gamle James (Brad Pitt) i bakhodet i hans eget hus 3. april 1882, ble James en legende og fikk heltestatus, mens Ford ble sett på som en feiging og forræder.

- Filmen dissekerer mytene rundt dem, om Jesse James som en helt og Robert Ford som en feiging. Det er mer et psykologisk drama enn en westernfilm. Den tar for seg anatomien i et planlagt drap og konsekvensene det får, sier Pitt som også står som produsent for filmen.

Jesse James var en kriminell, men takket være datidens tabloide avisoppslag og kiosklitteratur som beskrev bank- og togrøveriene til The James Gang gjennom 1870-årene, ble han både beundret og sett på med ærefrykt.

Han ble ansett som en slags Robin Hood som stjal fra bankene og jernbanedirektørene som utnyttet fattige bønder, og som den siste pioner som forsvarte friheten.

-  Det var berømmelse og celebritet i ordenes rette forstand. Men den gang var det et preg av uskyld knyttet til den typen oppmerksomhet, selv når det gjaldt Jesse James og hans beryktede ran. Det ble en romantisert visjon, mer helt og opprører enn drapsmann og kriminell, sier Ridley Scott som denne gangen er produsent og ikke regissør.

Brad ble James

Da forfatteren av boka filmen bygger på, fikk se Brad Pitt i rollen under innspillingen, var det som å se mannen han hadde brukt år på å lese og skrive i levende live.

-  Da jeg så ham, tenkte jeg ikke: «Der er Brad Pitt»; automatisk sa jeg til meg selv, «Der er Jesse James», sier Ron Hansen.

Regissøren Andrew Dominik er enig:

-  Jeg tror publikum ganske raskt vil glemme at han er Brad Pitt, noe som er et bevis på hvor godt han spiller her. Jesse var et veldig fjernt menneske. Jeg lurer på i hvilken grad han la merke til menneskene rundt seg.

Pitt, som selv vokste opp i Springfield, Missouri som ligger rundt 32 mil fra der Jesse James ble født og vokste opp i Kearney, Missouri, bygde sin rolletolkning på eget instinkt og Hansens undersøkelser.

- Han var rastløs. Han følte seg trengt opp i et hjørne og var sliten av hele tiden å være på flukt under et alias. Men først og fremst tror jeg han ikke var i stand til å leve opp til sin egen status som en legende, sier skuespilleren.

Ikke feig

Casey Affleck, som har spilt med Pitt i alle tre Ocean\'s-filmene, gikk løs på sin karakter med den samme gløden som hans mer kjente kollega.

- Jeg har stor sympati for Robert Ford. Jeg tror ikke han var en feiging i det hele tatt. Han gikk fra å være en guttunge som beundret Jesse James han hadde lest om i de billige bladene, til faktisk å treffe ham, røve tog med ham og bli venner med ham. Men så blir forholdet dem imellom innviklet og til slutt må han drepe ham. Det er en nyansert rolle som jeg satte stor pris på å spille, sier Casey Affleck som er lillebroren til Ben Affleck.

Han leste alt han kom over som var skrevet om Jesse James og som Ford vokste opp med og som ga næring til fantasien hans. Skuespilleren lot seg også inspirere av et fotografi av Robert Ford.

-  Det er mye du kan lese ut av et bilde. Det er noe med holdningen hans og blikket hans som gir et inntrykk av hvem han var, sier Affleck som altså spiller mannen som på Jesse James sin gravstein er omtalt slik:

«In loving memory of my son, murdered by a traitor and coward whose name is not worthy to appear here».

(NTB)