Feigt å gjemme seg bak internasjonale forpliktelser

Akershus Bondelag etterlyser en ærlig mening om ulven fra politikerne i valgkampen.

Ulv eller beitedyr: Skal vi ha levende jordbruksbygder, med beitende dyr i et åpent kulturlandskap, eller dårlig sikt, mer importert mat og enda flere tomme fjøs og låver, spør Jens Thori Kogstad. Foto: Arne Nævra/SCANPIX
Ulv eller beitedyr: Skal vi ha levende jordbruksbygder, med beitende dyr i et åpent kulturlandskap, eller dårlig sikt, mer importert mat og enda flere tomme fjøs og låver, spør Jens Thori Kogstad. Foto: Arne Nævra/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De som ønsker seg mer ulv i Norge, begrunner det ofte med at vi er forpliktet til å ta vare på ulven gjennom internasjonale konvensjoner. Vi i Akershus Bondelag respekterer at de som er for ulv skal få ha den meningen. Men de må forklare hvorfor de vil ha ulv i Norge, ikke være feige og gjemme seg bak formuleringer om internasjonale forpliktelser.  I Norge er ulven i områder hvor det foregår en bærekraftig matproduksjon på klimavennlige grasressurser. Rundt 44 prosent av de trua rødlistede artene (til sammen 1050 arter) er knyttet til jordbrukets kulturlandskap. Mange av disse er også internasjonalt trua arter. Norge har forpliktet seg til å ta vare på disse artene. Men ulven har ikke status som trua internasjonalt. Ulven vi har i Norge, er en liten del av en større skandinavisk bestand som består av ulv innvandret fra Russland. Ifølge International Union for Conservation of Nature, som er rådgiver for FN, har ulven vært det mest utbredte pattedyret i verden, og arten lever i beste velgående på verdensbasis i dag.

Ulven har det best i store sammenhengende villmarksområder, som i Russland, Nord-Amerika og Grønland, der den får være i fred og lever sitt naturlige liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.