- Feigt å ville sensurere Schau

Kristen redaktør vil at man diskuterer Kristopher Schaus nye serie seriøst.

(Dagbladet.no): Torsdag kveld har Kristopher Schaus nye serie «De 7 dødssyndene» premiere på TV 2. Premisset er at Schau reiser rundt til forskjellige steder i verden og tester syndene.

Flere kristne organisasjoner har kritisert konseptet allerede før første program er sendt.

Espen Ottosen, informasjonssjef i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og redaktør i Utsyn, mener imidlertid at Schau setter fokus på viktige spørsmål i kristen tro.

- Det blir feigt å bare rope på sensur, sier han til Vårt Land.

Bør benytte anledningen

I en leder i Utsyn skriver Ottosen at han tror serien først og fremst vil handle om å gjøre narr av Bibelens budskap om at det finnes et helvete.

Likevel mener redaktøren at kristne bør benytte anledningen til å diskutere seriens tema seriøst.

«...for den som tror på en Gud som hater både fråtseri, forfengelighet og hovmot, er temaet alt annet enn gøyalt. Vår utfordring er å ikke glemme at det er alvorlig å krenke Gud i tanker, ord og gjerninger», skriver han i lederen.

- Feigt å ville sensurere Schau

- Schau er komiker, og derfor er det veldig vanskelig å vite om man skal ta hans egen presentasjon av programmene på alvor. Men i hvert fall har vi endelig å gjøre med en TV-serie som retter oppmerksomheten mot helt sentrale kristne begreper som synd, fortapelse og frelse, sier Ottosen til Vårt Land.

Startet opprop

Ottosen lurer på om det er kristnes motvillighet mot å diskutere spørsmål rundt synd, frelse og helvete som gjør at man er så redde for serien.

- Det skulle vel aldri ha noe å gjøre med vår egen forlegenhet i møte med spørsmål som er svært utfordrende for oss og som vi kanskje snakker mindre og mindre om? Synd er jo ikke det dagens kristne snakker mest om, og vi beskyldes vel med rette for å være tause og utydelige når det gjelder helvete, sier han til Vårt Land.

Seer- og lytterorganisasjonen Familie & medier er blant organisasjonene som har kritisert Schau og TV 2 for å ha laget «De 7 dødssyndene». De har nå startet et opprop mot serien.

Generalsekretær Geir Magnus Nyborg sier til Dagbladet.no at han i utgangspunktet er enig med Ottosen i at det er sunt med debatt.

- Men spørsmålet er om denne groteske og krenkende formen for tv er det beste utgangspunktet for en slik debatt. Vi ønsker ikke å sensurere, vi har laget et vennlig opprop der vi ber TV 2 om å omgjøre sin redaksjonelle beslutning. Kanalen er den som driver sensur her, når de nå nekter programskaperne å uttale i forkant av programmet, sier Nyborg.

- Har dere gitt Kristopher Schau munnkurv, informasjonsmedarbeider Alex Iversen i TV 2?

NÅ BLIR DET BRÅK: Kontroversene rundt de første klippene av «De 7 dødssyndene» - der Kristopher Schau tester utukt i Thailand - var muligens bare en forsmak. Redaktør Espen Ottosen håper imidlertid at også kristne vil delta i debatten.
NÅ BLIR DET BRÅK: Kontroversene rundt de første klippene av «De 7 dødssyndene» - der Kristopher Schau tester utukt i Thailand - var muligens bare en forsmak. Redaktør Espen Ottosen håper imidlertid at også kristne vil delta i debatten. Vis mer

- Nei, selvsagt ikke, men vi kan heller ikke si ja til alle forespørsler han får. Da ville han ikke gjort annet enn å sitte i intervjuer hele dagen.

Var 35 år

TV 2-sjef Alf Hildrum var til stede på kanalens høstlansering, og fortalte da til Dagbladet.no at han ikke hadde fått sett serien selv, men at han hadde fått referert handlingen.

- Jeg håper jo at dette skal vekke mange reaksjoner. Det er jo viktig at folk ikke sovner når de ser på oss, sa Hildrum.

På samme høstlansering ble det vist et klipp der Schau tilsynelatende blir slikket på av en ung thailandsk mann i avsnittet om utukt. Anne Gustavsen i Korsets seier var blant dem som mente at TV 2 ved å vise serien legitimerer barneprostitusjon.

Da Schau viste klipp og lot seg intervjue under UKA i Trondheim i forrige uke, fortalte han at den unge thailenderen i virkeligheten er 35 år gammel.

- Det sier noe om kristenfolkets syn på Thailand som land og kulturen der nede generelt, at de stigmatiserer de i så stor grad at så fort de ser en thailandsk mann i bar overkropp, være seg 35 eller ei, så er det barneporno. Kanskje de burde gå i seg selv og se litt på hvem de har tatt på opp gjennom åra, sa Schau.

Komikeren var også forberedt på reaksjoner.

- Jeg regner med at det kommer til å bli en festival av idioti som kommer fram, men vi har gjort noe vi mente var riktig og fornuftig.

FORBEREDT: - Jeg regner med at det kommer til å bli en festival av idioti, har Schau uttalt.
SYNDERNE: Fra venstre: Programskaperne Morten Ståle Nilsen, Kristopher Schau og Øystein Karlsen.
HAR ALLEREDE REAGERT: Geir Magnus Nyborg og organisasjonen Familie & Medier.