Debatt: Vaksiner

Feigt av Listhaug

Jeg ønsker at innbyggerne i Oslo skal føle seg trygge når de oppsøker våre helse- og omsorgstjenester. Men folkehelseministeren vil ikke la oss teste vaksineplikt for helsepersonell.

FEIG: Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl mener det er feigt og unnlatende av regjeringen og folkehelseminister Sylvi Listhaug å ikke la Oslo prøve ut obligatorisk vaksinasjon av ansatte. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix
FEIG: Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl mener det er feigt og unnlatende av regjeringen og folkehelseminister Sylvi Listhaug å ikke la Oslo prøve ut obligatorisk vaksinasjon av ansatte. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Det er sommer, våre innbyggere drar på ferie, gjerne utenlands, og med minusgrader i sikte i eget land er det enda flere som hopper på utenlandstur.

Ifølge WHO, økte antall meslingtilfeller med 300 prosent på verdensbasis i 2017 fra året før. Ikke alle tilfeller av manglende vaksinasjon skyldes vaksinemotstand. Likevel har WHO satt lav vaksinasjonsdekning på listen over ti globale helsetrusler det kommende året.

Meslingutbruddene øker både i takt og omfang også i våre vanligste ferieland. Dette mener jeg vi må ta på alvor, også i Norge.

Selv om det er god vaksinasjonsdekning i landet, vet vi at historien i Oslo er litt annerledes. Jeg mener det er grunn til å spørre om flokkbeskyttelsen er god nok.

Oslo er Norges mest tettbefolkede og mangfoldige by, og våre innbyggere reiser mye verden over. Vi har geografiske områder og miljøer der vaksinasjonsraten er for lav. Dette gjelder også helsepersonell. Samtidig har vi mange sårbare innbyggere som av medisinske årsaker ikke kan vaksinere seg som trenger at flokken stiller opp.

Hvordan skal vi sikre at våre innbyggere sikres den beste beskyttelse mot sykdommer vi har gode vaksiner mot?

Debatten om obligatorisk innkalling til barnevaksinasjonsprogrammet går, et forslag jeg støtter. Videre har vi forslag om at i det minste helsepersonell må sørge for at de ikke helt unødvendig påfører andre smitte, og dermed bør ha vaksineplikt.

I brev til folkehelseministeren 3. april i år, foreslo jeg at ministeren legger til rette for et forsøk i Oslo som omhandler pliktig vaksinasjon av helsepersonell. 17. juni svarte Sylvi Listhaug at dette verken er nødvendig eller tilstrekkelig for å beskytte pasientene mot smitte. Hun peker på at landstallene er gode og informasjon og frivillighet er de virkemidlene som skal brukes.

De lærde strides. Folkehelseinstituttet (FHI) støtter folkehelseministeren. Oslo kommunes smittevernoverlege er enig med meg i at vi trenger flere og sterkere virkemidler.

Influensavaksinering av ansatte er et eksempel. Ifølge tall fra FHI dør ca. 900 i året i Norge av influensa. Selv om Oslo ligger mye høyere enn landsgjennomsnittet, klarte ikke kommunen å nå målet om 75 prosent vaksinedekning blant helsepersonell i 2018 – på tross av iherdig kampanje.

I USA fins det eksempler på at obligatorisk vaksinasjon av helsepersonell gir en vaksinasjonsdekning på nærmere 99 prosent.

Jeg ønsker at innbyggerne i Oslo skal føle seg trygge når de oppsøker våre helse- og omsorgstjenester. De skal være sikre på at helsepersonellet de møter er vaksinert mot smittsomme sykdommer.

Det stilles i dag en rekke krav til helsepersonell slik at de ikke risikerer å smitte pasienter. Jeg ønsker at vaksinasjon inngår som en naturlig plikt for helsepersonell på lik linje med allerede innførte plikter.

Derfor er jeg skuffet over at folkehelseministeren ikke vil åpne for et forsøk med pliktig vaksinasjon av helsepersonell.

Jeg er helt enig med Sylvi Listhaug i at obligatorisk vaksinasjon alene ikke er tilstrekkelig for å øke vaksinasjonsdeltagelsen. Derfor har jeg satt i gang mange tiltak for å bedre vaksinasjonsdekningen, både i barnevaksinasjonsprogrammet og blant helsepersonell.

Vi har blant annet egne kampanjeuker med gratis influensavaksine for våre ansatte, russen vaksineres gratis for hjernehinnebetennelse og i vår tilbød vi gratis påfyll av vaksiner for barnehageansatte for å nevne noe.

Men jeg synes det faktisk er feigt og unnlatende å ikke la oss prøve ut obligatorisk vaksinasjon av ansatte i Oslo. En prøveordning vil kunne gi oss svar på om dette kan være veien å gå også for Norge.

La Oslo få et prøveprosjekt for å gi oss mer kunnskap om hvilke virkemidler vi kan bruke mot det WHO kaller en av verdens 10 største trusler mot verdenshelsen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.