- Feigt av NRK

- Det er feighet som gjør at «Midt i smørøyet» ikke våger å ta opp homofili. Og det er en ganske farlig feighet, når vi vet at mange barn tar livet sitt når de finner ut at de er homofile, sier Terje Strømdahl.

Han mener ledelsen i «Midt i smørøyet» har misforstått når de bruker barnas bluferdighet som påskudd for ikke å ta opp homofili.

- Sjuåringer burde heller beskyttes mot homse-hetsen de møter ellers i samfunnet. Ingen har dødd av opplysning hittil, sier skuespilleren.
Strømdahl har selv jobbet med ledelsen i NRKs barne- og ungdomsavdeling. Han har blant annet spilt den populære rollefiguren «Sorte Maske» i «Midt i smørøyet».

- Jeg kjenner menneskene som står bak «Midt i smørøyet» og skjønner ikke hva de tenker på når de behandler dette temaet på denne måten. Jeg tror det spøker en muggen psykolog i kulissene, sier Strømdahl.

Ut av skapet

Han sto fram som homofil mens han var barne-tv-onkel i «Portveien 2», uten å møte negative reaksjoner. Tvert imot har han fått brev og telefoner fra foreldre som synes det er bra at han står åpent fram.

- Ledelsen mener at et slikt tema krever tid og gjennomarbeiding. Det har jeg forståelse for, men da må de heller sette av tid. Jeg har selv vært med å prosjektere et helt program om spøkelser, og dette er mye viktigere. Jeg stiller opp både til manusskriving og i selve programmet gratis når det skal være, sier Strømdahl.

Snakker med barn

Selv var han nylig og snakket om homofili i en førsteklasse.

- De spurte om jeg var gift, og da måtte jeg forklare hvorfor jeg har giftet meg med en mann, forklarer skuespilleren.

- Samtalen med dem ble veldig naturlig. Det var noen som fniste litt i begynnelsen, men så forklarte jeg dem at noen kan være veldig glad i katten sin mens andre er veldig glad i bestemoren sin. Noen er så heldige å møte en som de blir så glad i at de vil være sammen for resten av livet. For meg ble det en mann, fortalte Terje Strømdahl til klassen.

- Man skal ikke fortelle sjuåringer om hvordan homofile elsker, men det er viktig at de får vite at homofili eksisterer i tilfelle de skulle oppdage slike følelser selv, sier Strømdahl.

STILLER OPP: Jeg stiller opp for å snakke om homofili når som helst, sier skuespiller og barne-tv-onkel Terje Strømdahl.