DEBATT

DEBATT: Trygdeskandalen

Feil å sammenligne med 22. Juli

Det er dypt problematisk og saklig sett feil å sammenligne trygdeskandalen og 22. juli, slik Svein Harberg fra Høyre og DN-kommentator Kjetil Alstadheim har gjort forrige uke.

PARTILEDER: SV stiller mistillit mot Anniken Hauglie.


Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PARTILEDER: SV stiller mistillit mot Anniken Hauglie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bakgrunnen for sammenligningen er at SV forrige uke varslet at vi ikke har tillit til arbeidsminister Anniken Hauglie, etter hennes håndtering trygdeskandalen. Hensikten med sammenligningen er et forsøk på å slå beina under det varslede mistillitsforslaget, og argumentere for at Hauglie tar politisk ansvar ved å bli sittende. Det er en avsporing.

Trygdeskandalen er den største rettskandalen i nyere norsk historie, men å sammenligne den med 22. juli er både drøyt og saklig sett helt feil. Siden Høyre har åpnet denne diskusjonen, må de få svar. Da blir det raskt åpenbart at ulikhetene er flere enn likhetene.

For det første; i trygdeskandalen er det staten som har begått justismord mot sine egne borgere over mange år. Politisk ledelse i regjeringen har ikke stanset det når de kunne og burde. Å be Arbeids- og sosialministeren gå nå fordi staten har begått justismord mot uskyldige mennesker, er derfor noe helt annet enn det diskusjonen i etterkant av 22. juli handlet om. Da var vårt demokrati under angrep fra en terrorist. Det er en avgjørende forskjell mellom de to sakene.

22.juli var en eksepsjonell situasjon, og å sammenligne den med NAV-skandalen innebærer en relativisering av terrorangrepet som vi vil advare mot. Å bruke terrorangrepet som målestokk nå eller i framtidige alvorlige saker vil ikke gi mening fordi 22. juli er noe helt spesielt.

For det andre; arbeidsminister Anniken Hauglie har det konstitusjonelle ansvaret for at staten har begått justismord. Gjennom kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling har vi også god grunn til å slå fast at Hauglie både kunne og burde ha slått alarm tidligere. Hun innrømmer selv i høringen at hun burde ha reagert raskere, hun kunne ha hindret flere justismord fra å skje.

Da er det rett og rimelig å si at vi ikke lengre har tillit til henne. Det er derfor Erna Solberg som er i ferd med å innføre en form for politisk ansvarsfrihet.

For det tredje; terrorangrepet den 22. juli 2011 var et målrettet politisk angrep mot Arbeiderpartiet, regjeringen og embetsverket. 77 mennesker ble drept av en høyreekstrem terrorist, veldig mange av dem var unge AUF-ere. Den ansvarlige var terroristen.

Å kreve at Arbeiderpartiets statsminister skulle gå av etter et angrep på egen regjering og eget parti ville ha klare problematiske sider. Det kom heller ikke noe krav om dette fra noe hold i Stortinget.

Det kan være på sin plass å minne om at det var et samlet Storting som behandlet Gjørv-kommisjonen. Det var også bred samling i hele det politiske miljøet om å rette opp manglene i beredskapen som terrorangrepet avdekket på tragisk vis. Noe av dette viste en styrke ved norsk politikk.

Når terroren rammet hevet partiene seg over den vanlige partipolitiske debatten og stod samlet om kritikken av regjeringen for manglene i beredskapsarbeidet. Det var historisk.

22. juli hører ikke hjemme i debatten om NAV-skandalen. Den må vurderes som det den er, den største rettssikkerhetsskandalen i nyere norsk historie. Myndighetenes ansvar for skandalen er med all mulig tydelighet avdekket i Stortingets arbeid med saken.

Det er rimelig å kreve at det tas politisk ansvar, og det er hva som har skjedd i denne saken som må få avgjøre hva som blir konklusjonen til de ulike partiene i spørsmålet om tillit til arbeids- og sosialministeren.

ANSVAR: Partileder i SV, Audun Lysbakken, mener Anniken Hauglie er nødt til å ta sitt politiske ansvar og vil nå stille mistillitsforslag. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer