DEBATT

DEBATT: Trygdeskandalen

Feil å sammenligne med 22. Juli

Det er dypt problematisk og saklig sett feil å sammenligne trygdeskandalen og 22. juli, slik Svein Harberg fra Høyre og DN-kommentator Kjetil Alstadheim har gjort forrige uke.

PARTILEDER: SV stiller mistillit mot Anniken Hauglie.


Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PARTILEDER: SV stiller mistillit mot Anniken Hauglie. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bakgrunnen for sammenligningen er at SV forrige uke varslet at vi ikke har tillit til arbeidsminister Anniken Hauglie, etter hennes håndtering trygdeskandalen. Hensikten med sammenligningen er et forsøk på å slå beina under det varslede mistillitsforslaget, og argumentere for at Hauglie tar politisk ansvar ved å bli sittende. Det er en avsporing.

Trygdeskandalen er den største rettskandalen i nyere norsk historie, men å sammenligne den med 22. juli er både drøyt og saklig sett helt feil. Siden Høyre har åpnet denne diskusjonen, må de få svar. Da blir det raskt åpenbart at ulikhetene er flere enn likhetene.

For det første; i trygdeskandalen er det staten som har begått justismord mot sine egne borgere over mange år. Politisk ledelse i regjeringen har ikke stanset det når de kunne og burde. Å be Arbeids- og sosialministeren gå nå fordi staten har begått justismord mot uskyldige mennesker, er derfor noe helt annet enn det diskusjonen i etterkant av 22. juli handlet om. Da var vårt demokrati under angrep fra en terrorist. Det er en avgjørende forskjell mellom de to sakene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer