HYLLET OG BUET UT: Sittende president Jacob Zuma (ANC) ble buet ut under Mandelas minneseremoni, men blir sannsynligvis gjenvalgt i dag. Her holder tilhengere opp portrettet hans ved siden av et bilde av Mandela-familien, på et rally i Soweto, Johannesburg, i går. (AP Photo / Ben Curtis)
HYLLET OG BUET UT: Sittende president Jacob Zuma (ANC) ble buet ut under Mandelas minneseremoni, men blir sannsynligvis gjenvalgt i dag. Her holder tilhengere opp portrettet hans ved siden av et bilde av Mandela-familien, på et rally i Soweto, Johannesburg, i går. (AP Photo / Ben Curtis)Vis mer

Feil å svartmale framtida for Sør-Afrika!

I dag går verdens nest mest ulike land til valg.

Debattinnlegg

Det er lett, men feil og historieløst av oss å svartmale framtiden for Sør-Afrika. Det er faktisk et mirakel at landet er der det er i dag. Vårt eget grunnlovsjubileum bør være en påminnelse om hvor lang tid demokrati og like rettigheter for alle kan ta. Sør- afrikanere har lov og grunn til å være misfornøyd og utfordre myndighetene på alt som må bli bedre. Vi støtter dem i den kampen, men vi som ser på Sør-Afrika utenfra, må anerkjenne den framgangen som faktisk har skjedd de siste 20 årene.

Valget i dag: Onsdag 7. mai går Sør-Afrika til valg. Mange ser med bekymring på at et stadig mer maktarrogant og korrupt ANC også denne gang vil vinne med klar margin. For alle de som kjempet for et fritt og demokratisk Sør-Afrika kan det være skuffende at så mange av dets ledere ikke lever opp til Mandelas eksempel. Samtidig må vi ikke miste fokus på den positive utviklingen som har skjedd og skjer i det landet som fredsprisvinner og tidligere erkebiskop Desmond Tutu i sin tid døpte regnbuenasjonen.

Nye partier vinner makt:
 For mange sør-afrikanerne som vokste opp under apartheid vil det være utenkelig å stemme noe annet enn ANC. Selv om dette har ført til at regjeringspartiet til tider har tatt deres stemmer for gitt, ser vi i stadig økende grad hvordan partiets posisjon utfordres fra både høyre og venstre av nye politiske partier som mobiliserer stadig flere unge, svarte velgere. Før valget i år ble det lagt merke til at nettopp Tutu gikk ut og sa at han ikke ville stemme ANC. Regjeringspartiet vet de at de må levere bedre om de skal vinne neste valg om fem år.

Korrupsjon konfronteres: Det er omfattende korrupsjon på høyt nivå i Sør-Afrika, men en fri og kritisk presse avdekker og får fokus på korrupsjonskulturen blant politikere, myndigheter og næringslivsledere. President Jacob Zuma har fått hard medfart av mediene, opinionen og den sør-afrikanske sivilombudsmannen etter at han lot sikkerhetsmyndighetene oppgradere sin private bolig for flere hundre millioner kroner. Den ekstravagante oppussingen var medvirkende til at han ble buet ut under Mandelas minneseremoni. 

Protest og mobilisering: Sør-Afrika er i dag verdens nest mest ulike land. Arbeidsledigheten er 50 prosent blant ungdom. Den økonomiske veksten er svak. I gruveindustrien hvor arbeidere lever med dårlige arbeidsforhold og lav lønn fortsetter spenningene å stige. Den voksende middelklassen og den økonomiske eliten, som ofte kan kjøpe seg ut av velferdskøen og som bosetter seg i strengt bevoktede nabolag, er den politiske viljen og interessen for å utjevne forskjellene begrenset. Samtidig bygger myndighetene stadig flere boliger, sykehus, skoler og veier.  Sør-Afrika har en av verdens mest progressive grunnlover når det gjelder sosiale rettigheter som gir folk og sivilt samfunn mulighet til å holde myndighetene ansvarlig når de ikke leverer.  I 2013 var det over 1500 større protestaksjoner mot mangel på offentlige tjenester.

Redusert kriminalitet: De fleste forbinder Sør-Afrika med høy voldskriminalitet. I store byer som Johannesburg har politiet allikevel begynt å redusere kriminaliteten. Vanlige folk bidrar til det ved å ta større deler av byen tilbake med markeder, boliger og kulturtilbud. Mens kjønnsbasert vold er et av landets største problemer, bruker kirker og frivillige organisasjoner grunnloven aktivt for å endre folks holdninger til vold mot kvinner og homofile.

Stolthet blant ung, svart generasjon: Det er lenge igjen til svarte, hvite og fargede i praksis vil ha like rettigheter og muligheter i Sør-Afrika. Sør-afrikaner og redaktør Jan Speed beskriver allikevel treffende i Bistandsaktuelt forrige uke den selvsagte stoltheten og selvtilliten vi møter hos de fleste svarte sør-afrikanere i dag. At selvbildet apartheid ga mange svarte, står for fall er ingen ubetydelig seier. Sør-Afrika er i dag et land med et kulturelt og religiøst mangfold og toleranse Norge kan misunne.

Kirkens Nødhjelps partnere og andre frivillige organisasjoner kjemper hver dag mot arven etter apartheid, enten den viser seg i økonomisk ulikhet, elendige arbeidsforhold i gruvene, vold mot kvinner og homofile, HIV/AIDS, rasisme, korrupsjon eller maktarroganse.

20 år etter apartheid må vi holde på utålmodigheten og støtte dem som kjemper for et bedre Sør-Afrika. Sør-Afrika er i en brytningstid hvor utviklingen kan både gå i en mer positiv og mer negativ retning. Et mer ydmykt ANC som ikke tar velgerne for gitt vil være en god begynnelse. Samtidig er det et helt annet Sør-Afrika vi ser i dag. Så, når vi diskuterer valget denne uken, må vi derfor passe oss for å sitte på lang avstand og kritisere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.