Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Feil av Dagbladet

NRKs kartlegging av norske drapssaker er etterprøvbar og står på trygg faglig grunn.

«102 mennesker blitt drept av personer med alvorlige psykiske lidelser, Det er et perspektiv som fort drukner - og som er helt fraværende i Dagbladets lederartikkel», skriver NRKs nyhetsdirektør og reportasjeredaktør. Foto: NTB Scanpix
«102 mennesker blitt drept av personer med alvorlige psykiske lidelser, Det er et perspektiv som fort drukner - og som er helt fraværende i Dagbladets lederartikkel», skriver NRKs nyhetsdirektør og reportasjeredaktør. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skriver på lederplass 1. februar 2014 om det de kaller NRKs «journalistiske kampanje». Det er mer enn innledningen som er feil i denne lederartikkelen.

NRK har systematisk gått gjennom 228 rettsavgjørelser i norske drapssaker fra 2003 til 2012. Kartleggingen viser at 102 av drapene ble begått av personer som hadde en alvorlig psykisk lidelse. I tillegg viser kartleggingen at det er kombinasjonen alvorlig psykisk lidelse, rus og voldshistorikk som utgjør en stor del av risikogruppen.

Dagbladet forsøker i lederartikkelen å tegne et bilde av at NRKs kartlegging er uriktig. Dette er feil: NRKs kartlegging er etterprøvbar og står på trygg faglig grunn. NRK har konferert med flere autoriteter fra fagfeltet underveis, deriblant psykologspesialist Pål Grøndahl og psykiater Henning Værøy, i spørsmål om metodebruk og bruken av definisjonene.

Dagbladets påstand om at NRK her har gjennomført en journalistisk «kampanje» faller på sin egen urimelighet. NRK har fra dag én viet stor plass til ulike vinklinger som «-Psykisk syke er ikke farligere enn andre» og «Diagnoser dreper ikke». Vi har hele veien presisert at psykisk syke generelt ikke er farligere enn andre, men at det dreier seg om en liten gruppe risikopersoner med alvorlig psykisk lidelse, der ofte også rus og tidligere voldshistorikk er tilleggsfaktorer. Det mener vi det er helt legitimt å diskutere.

At Dagbladet reagerer på begrepet «psykiatridrap» finner vi noe underlig, all den tid dette er et begrep Dagbladet selv har brukt i sin egen journalistiske dekning.

Erfaringsmessig vet vi at det er svært mange sterke og ulike meninger om temaet drap og psykiatri. Mange opplever temaet som stigmatiserende, og de vil ikke at pressen skal skrive om slike funn. På den andre siden får vi en rekke henvendelser fra pårørende som sterkt ønsker debatten velkommen. Mange av dem makter ikke stå fram med sin historie - langt mindre delta i noen offentlig debatt.

Vi mener det er viktig at pressen selv gjennomfører egne journalistiske kartlegginger. Det må selvsagt kvalitetssikres metodisk, men vi anser det som en del av samfunnsoppdraget også å foreta egne undersøkelser utover det forskningsmiljøene foretar seg. Når vi snakker om samfunnets alvorligste forbrytelse må vi kunne diskutere slike funn, selv om diskusjonen kan være både vanskelig og ubehagelig.

NRK har også forståelse for at temaet drap og psykiatri er vondt og vanskelig for dem som opplever det som stigmatiserende. Samtidig har 102 mennesker blitt drept av personer med alvorlige psykiske lidelser, Deres nærmeste har mistet sine kjære på verst tenkelig vis. Det er et perspektiv som fort drukner - og som er helt fraværende i Dagbladets lederartikkel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!