Feil fra Elvik om Berman

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ISLAMISME: Halvor Elvik går i Dagbladet 26. november i rette med Siv Jensen og Carl I. Hagen, som i en kronikk i Aftenposten om islamsk fascisme har tatt den amerikanske akademikeren Paul Berman til inntekt for seg, og pekt på at han har bakgrunn på venstresiden. Berman kaller seg selv liberalist, sier Halvor Elvik. Hvilken himmelropende kunnskapsløshet! I USA kaller liberalister seg enten conservatives, classical liberals eller libertarians. Herved utfordres Elvik til å belegge når Berman har kalt seg noe som det er rimelig å oversette med «liberalist».

BERMAN ER en amerikansk «liberal», og alle som har den minste kunnskap om amerikansk politikk vet at det er noe helt annet enn det vi i Norge kaller liberalist. Amerikanske «liberals» dekker et spekter som i Norge vil spenne fra sosialdemokrater via sosialliberalere til moderate Høyrefolk. Liberalere er en brukbar norsk oversettelse. Berman passer, basert på det han har skrevet i en lang karriere, klart på venstresiden i dette spennet. Han sitter for eksempel i redaksjonsrådet for det venstreorienterte tidsskriftet Dissent. De som trenger ytterligere bevis på at Berman hører hjemme på venstresiden kan lese Martin Sandbus artikkel om Berman, krigen og liberalisme i siste nummer av Samtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer