UTFORDRER:
Tom Tvedt er nyvalgt idrettspresident og utfordrer Thomas Myhre til duell.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTFORDRER: Tom Tvedt er nyvalgt idrettspresident og utfordrer Thomas Myhre til duell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Feil hjørne, Myhre!

Frekt, manipulerende og definitivt tilslørende.

Meninger

I fredagens Dagbladet spør Thomas Myhre på vegne av Nordic Bet og pengespillbransjen hvem Norges idrettsforbund representerer, norsk idrett eller Norsk Tipping.  Det er frekt, manipulerende og definitivt tilslørende.

Norges idrettsforbund ønsker å bevare og styrke enerettsmodellen fordi vi er helt sikre på det både gir mer penger til norsk idrett — og hele norsk frivillighet — og fordi Norsk Tipping har verdens beste ansvarlighetsregime mot spillavhengighet. Det er ikke vanskeligere enn det.  Klare, tydelige motiver basert på etisk forsvarlige prinsipper.

I fjor gikk Norsk Tipping med 4,2 milliarder kroner i overskudd.  Alt, 100 prosent, gikk til gode formål i Norge.  

De internasjonale spillselskapenes troverdighet står dessverre ikke til troende. De gode formålene er kun et bekvemt argument for å generere mer penger til eierne gjennom spillere som helst skal spille mest mulig, og som for enkelte spills del heller ikke får lov til å vinne over selskapet!

Det er lett å spørre:  Hvorfor bytte ut 62 prosent med 15 prosent? Norsk Tipping gir 62 øre per krone til gode formål - de internasjonale spillselskapene kun 15 øre.  Det er et lett valg. Bare økningen fra 2013 til 2014 i overskuddet fra Norsk Tipping var på 270 millioner kroner!

Og hvorfor skal bare norsk idrett nyte godt av denne hypotetiske økningen som Myhre forfekter?  Betyr det at Nordic Bet ønsker at økningen i omsetning kun skal komme norsk idrett til gode, eller betyr det at Myhre egentlig mener at 300 millioner kroner er idrettens andel av det «økte» overskuddet — lik det som er fordelingen i dag — og at introduksjonen av en lisensmodell vil gi 470 millioner kroner mer til gode formål? 470 millioner kroner fra 15 prosent avgift betyr at det må spilles for mer enn 3 milliarder ekstra, eller enda mer dersom overskuddet fra Norsk Tipping går ned som følge av at utenlandske spillselskaper kommer på banen.

Hvorfor er organisasjonene som jobber mot spillavhengighet, mot å tillate utenlandske spillselskaper inn i Norge?  Det er selvsagt fordi disse organisasjonene driver organisert pushing av avhengighetsskapende produkter. Se på kanaler som sender fra England hvilken som helst dag, så finnes bevisene: lokkebonuser, VIP-behandling, free spins osv, osv.  Hvem vil Thomas Myhre ha oss til å tro på?  Det er åpenbart at disse selskapenes kyniske virksomhet er at de skal ha fleste mulig til å spille bort mest mulig. Norsk idrett spilte på parti med myndighetene den gang spillautomatene ble borte — og sa fra seg 700 millioner kroner i året på det.  Norges største barne- og ungdomsorganisasjon kan ikke være likegyldig til hvor finansieringen kommer fra.

Thomas Myhre unngår behendig å nevne at Lotteritilsynets utredning entydig peker på at en lisensordning kan lede til økt omfang av spilleproblemer for en utsatt gruppe i samfunnet. Denne type penger ønsker ikke norsk idrett.

De utenlandske spillselskapene omgår helt bevisst norsk lov. Norges idrettsforbund vil styrke enerettsmodellen gjennom å gjøre det vanskeligere for selskapene som driver ulovlig virksomhet rettet mot Norge. Sammen med organisasjonene som jobber mot spillavhengighet og andre overskuddsmottakere, vil vi jobbe hardt for et forbud mot reklame som er ulovlig i Norge.  Vi vil at myndighetene strengere skal håndheve loven mot betalingsformidling til disse selskapene, vi vil kreve at staten pensjonsfond utland trekker sine investeringer i disse selskapene ut, av etiske årsaker, og vi ønsker en blokkering av ip-adressene til disse selskapene.

Jeg tar debatten når som helst og hvor som helst. Kanskje ambassadør Myhre er modigere enn ambassadør Carew, som ikke har gitt et pip fra seg etter at han ble utfordret til debatt på DB-tv? Det hadde også vært morsomt om vi kunne tatt med oss Norges Blindeforbund som også mottar penger fra denne ordningen og en aktør fra de organisasjonene som jobber mot spillavhengighet.  Jeg vedder på at du ikke tør, Myhre!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.