Feil i «Debatten»: - Jeg ble overrasket

NRK beklager: - Feilen skjedde ved at andeler ble tolket som prosenter.

DEBATTEN: Her presenterer NRK feil tall i kveldens episode av Debatten, noe programleder Fredrik Solvang innrømmer på sosiale medier. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +417
innlagt220 -22
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+526.3K
døde 3 000 000 +12.9K
Se mer

I NRK Debatten 6. april presenterte NRK tall for andel barn i aldersgruppen 0-17 år som har testet positivt for covid-19 i ukene 5-10.

I en uttalelse presiserer Folkehelseinstituttet at NRK presenterte tallene som prosenter av alle testede i disse ukene, og at det var feil.

- De hadde fått tall fra Meldesystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, for andelen smittede i aldersgruppen 0-17 år i disse gruppene, mens Debatten presenterte disse tallene som prosentandel.

Omgjort til prosent blir altså tallene hundre ganger høyere ettersom eksempelvis en andel på 0,05 tilsvarer 5 prosent, skriver FHI.

- Jeg ble overrasket over å bli presentert direkte på TV for prosentandeler jeg ikke kjente igjen. NRKs tall fra FHI var ukjente for meg på forhånd og generelt mener jeg det er svært viktig alltid å vise både andeler og antall, sier Camilla Stoltenberg i FHIs uttalelse.

De nasjonale tallene for prosentandel positive tester blant barn i disse ukene kan leses i FHIs ukesrapporter (side 8 og 9) for ukene 5-10 – der de er presentert, skriver FHI.

Gjenåpning

Debatten på NRK 6. april handlet blant annet om når det norske samfunnet kan gjenåpnes, og om hvilke konsekvenser coronatiltakene har for barn og unge.

Tidlig i programmet ble FHI-direktør Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog konfrontert av programleder Fredrik Solvang, som hevdet at smitten blant de unge hadde vært svært lav, skriver Faktisk.no.

DEBATTEN: Fredrik Solvang konfronterer Camilla Stoltenberg og Bjørn Guldvog med tallene. Foto: Skjermdump fra NRK.no / Faktisk.no
DEBATTEN: Fredrik Solvang konfronterer Camilla Stoltenberg og Bjørn Guldvog med tallene. Foto: Skjermdump fra NRK.no / Faktisk.no Vis mer

På et kart bak Solvang dukket det opp tall som skulle vise hvor stor andel av de unge mellom 0 og 9 år og mellom 10 og 17 som hadde tatt en coronatest, som hadde testet positivt fra uke 5 til uke 10. Tallene var fordelt på en del av landets fylker, og var ifølge Solvang hentet fra FHI.

Og det var oppsiktsvekkende tall. I Oslo var det 0,05 prosent av dem mellom 0 og 17 som hadde blitt testet, som hadde fått påvist smitte, ifølge NRKs tall. I Viken var tallet lavere, 0,04 prosent.

Forvirret helsedirektør

Helsedirektør Guldvog stusset over tallene, og ga uttrykk for at han trodde de var for lave. Det gjorde han rett i. I realiteten var nemlig andelen smittede blant de unge hundre ganger høyere enn det Solvang hevdet i uke 5 til 10, skriver Faktisk.no.

- Har vi visst dette før? spør Solvang og sikter til de lave tallene.

- Nei, jeg har ikke sett akkurat dette, og jeg er faktisk litt forundret over disse tallene, så jeg har tenkt at det er nødvendig å gå …

- Hva er du forundret over? skyter Solvang inn.

- At de er såpass lave. I Oslo. Jeg er usikker på tallene. Det må jeg si. Så jeg vil gjerne gå videre å sjekke dette i etterkant, sier Guldvog.

VAKSINE: Pfizer meldte onsdag 31. mars at deres coronavaksine har fungert godt på barn mellom 12 og 15 år, noe som kan bli aktuelt å ta i bruk i Norge. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

- Her går det helt i ball

NRK har gått ut og beklaget feilen.

- I Debatten tirsdag kveld ble det oppgitt feil tall for andel smittede barn og unge. Det ble opplyst at ifølge tall fra FHI, var bare 0,05 prosent av de testede positive i et fylke som Oslo. Det riktige skal være fem prosent. Feilen skjedde ved at andeler ble tolket som prosenter. NRK beklager feilen, skriver statskanalen i en uttalelse tirsdag kveld.

På sin Instagram-konto har også Fredrik Solvang beklaget.

- Her går det helt i ball. Debatten har kommet i skade for å forveksle andeler og prosenter, så når jeg for eksempel sier at bare 0,05 % av de testede i Oslo hadde covid-19, er det riktige 5 %, skriver han og fortsetter:

- FHIs tall viser at i uke 5-10 økte smitten maksimalt blant barn og unge under 17 år til fem prosent i det verst rammede fylket, Oslo. Beklager feilen! Vi kommer til å rette det i Kveldsnytt og på nrk.no.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer