Feil i debatten om slør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I debatten etter utgivelsen av Hege Storhaugs bok «Tilslørt. Avslørt» er det flere misforståelser som forhindrer en diskusjon av prinsipiell betydning. Diskusjonen gjelder hvorvidt det bør innføres restriksjoner på bruk av hijab.

Det er en ganske utbredt misforståelse at uenigheten går mellom dem som ønsker absolutt forbud mot bruk av muslimske slør, og de som mener alle former for slør skal være tillatt.

Dermed skapes et inntrykk av en mindre nyansert debatt enn det er grunnlag for. Svært mange mener at det bør være forbudt å bære ansiktsdekkende slør (burka og niqab) for eksempel i skolen i Norge, mens færre vil ha restriksjoner på bruk av sløret som dekker hår, nakke og hals, hijab. Hege Storhaug mener at det i visse sammenhenger bør være forbudt å bruke hijab. Uenighetene dreier seg altså om hvilke slør som skal forbys, og om det kan innføres situasjonsavhengige forbud.

En annen misforståelse er at enhver begrensning av individets frihet er et brudd på det liberale samfunnets grunnleggende verdier.

For eksempel hevder Bushra Ishaq og Mariam Javed i muslimsk studentersamfunn at «Muslimer (…), som alle andre, (har) rett til å bestemme sine egne fritidsaktiviteter og klesstil i et liberalt samfunn» (Aftenposten 20/11). Men ingen har ubegrenset rett til å bestemme hva de skal gjøre i fritida, eller hvordan de skal kle seg. Retten til for eksempel å bære symboler, kan begrenses av to grunner: At symbolet innebærer politisk uniformering i det offentlige rom (forbudt ved lov), eller at symbolet kan skade andre, for eksempel ved å begrense andres frihet. Dette er «det liberale dilemma», formulert slik av filosofen Hans Skjervheim: «Når dei liberale prinsippa vert sette absolutt, forvandlar det heile seg til illiberalitet.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer