Feil medisin?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LEGEMIDLER: Professor Aursnes skriver 10/8-2007 at det er på tide å se mer nyansert på hvordan legemidler skal brukes ved alvorlige sinnslidelser. Dette er et viktig tema. Både over- og underbehandling av pasienter kan få alvorlige konsekvenser for sykelighet, dødelighet og livskvalitet.

Aursnes viser til en av legekunstens grunnregler – «Nil nocere» – som betyr «aldri skade» og anfører at er legen i tvil om behandlingen er gunstig eller ugunstig så skal det ikke behandles. Beslutninger om behandling med legemidler er alltid basert på nytte-risiko vurderinger: Potensielt effektive medisiner kan være forbundet med bivirkninger, samtidig kan det å unnlate å behandle få store implikasjoner. Grunnlaget for slike vurderinger er ofte vanskelig tilgjengelig.

I kronikken hevdes det at «mye» kan tyde på at pasienter med lettere symptomer kan profittere på å vente med behandling. Som grunnlag refererer Aursnes til en sammenstilling av seks studier utført fra 1959 til 2003. Det anføres at resultatene av disse studiene er sprikende og at det derfor kan være grunn til å stille seg avventende til medikamentell behandling i enkelte tilfelle. Sammenstillingens formål var imidlertid å undersøke hvorvidt korte perioder uten legemidler kunne være skadelig for pasienter med tidlige tegn til schizofreni. Konklusjonen var at det ikke fantes tilstrekkelig bevis for å støtte en slik hypotese. Hvorvidt dette er ensbetydende med at pasienter kan profittere på å vente med behandling, er diskutabelt. I publikasjonen påpekes begrensninger ved sammenstillingen som ikke er referert i kronikken. Disse omfatter et begrenset antall studier av god kvalitet, forskjeller i utvalg og frafall av pasienter og at det benyttes ulike diagnostiske verktøy og behandlinger i studiene. Sammenstillingens svakheter kan gi systematiske feil i analysens resultater og fortolkninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer