IKKE TILSTEDE: Statsminister Erna Solberg (H)
IKKE TILSTEDE: Statsminister Erna Solberg (H)Vis mer

Feil og feigt av Erna

Sovjetunionen bar den største børen under 2. verdenskrig.

Meninger

Regjeringen har valgt å ikke reise til Moskva for å delta i markeringen av 70-års jubileet for seieren over Hitler-Tyskland lørdag. Beslutningen er feil, feig og fantasiløs. Den er feil, fordi det å feire 70-års dagen for seieren over Hitler ikke er det samme som å støtte en aggressiv russisk utenrikspolitikk under president Putin. Den er feig fordi vi blindt følger EU, og ikke tar høyde for de spesielle båndene mellom Norge og Russland som er knyttet etter år med tett samarbeid i Barents-regionen. Og den er fantasiløs fordi en tydelig norsk tilstedeværelse i Moskva kunne vært noe annet enn å delta på den storslåtte militærparaden på Den røde plass, der Putin vil flekse muskler, og ifølge Russlands største avis vise fram våpen som vil «forbause verden».

Selvsagt skal ikke Norge delta i denne feiringen av moderne russisk militarisme på noe høyere nivå enn ambassadørnivå. Det sender det nødvendige signalet om at Norge tar avstand fra Russlands annektering av Krim og støtten til krigføringen i Øst-Ukraina. At vi deltar på ambassadørnivå sender det signalet at vi i kongeriket fortsatt har folkeskikk, men at vi i den anstrengte situasjonen mellom Russland og Vesten begrenser selskapeligheten, og er representert på et lavere nivå.

I Dagbladet er vi begeistrede tilhengere av å kunne ha to tanker i hodet samtidig. I dette tilfellet betyr det at vi mener den norske regjeringen på en veldig synlig måte må takke Russland og Sovjetunionen for frigjøringen av Norge og Europa for 70 år siden, at vi så synlig som mulig vil hylle de gjenlevende veteranene, og at vi vil minnes de mellom åtte og tolv millioner sovjetiske soldatene som falt, på en verdig måte. Sovjetunionen bar den største børen under 2. verdenskrig. For hver drepte brite og amerikaner døde det 30 sovjetiske soldater.

Samtidig må regjeringen si klart fra om hva Norge mener om Russlands aggressive utenrikspolitikk. Det gjør vi med sanksjonene. Erna burde ha gjort som Angela Merkel og dra til Moskva på søndag for å legge ned en krans ved Den ukjente soldats grav ved Kremls mur. Den oppmerksomheten skylder vi de gjenlevende veteranene, og det ville sendt det riktige signalet til det russiske folk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.