Feil om Akademiet

Tilsynsrapporten vi har fått fra Utdanningsdirektoratet som varsler et mulig krav om å tilbakebetale midler, er ikke gitt på samme bakgrunn som svenske skoler.

KONKURS:  John Bauer-gymnaset hadde lokaler i Cort Adelers gate i Oslo. Skolen ble slått konkurs av eierne i 2008 etter at Utdanningsdirektoratet krevde tilbakebetaling av statsstøtte på til sammen 4 millioner kroner. 

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
KONKURS: John Bauer-gymnaset hadde lokaler i Cort Adelers gate i Oslo. Skolen ble slått konkurs av eierne i 2008 etter at Utdanningsdirektoratet krevde tilbakebetaling av statsstøtte på til sammen 4 millioner kroner. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Ebba Boye i Manifest Analyse kommer med uriktige påstander og insinuasjoner om Akademiet i en kronikk i Dagbladet 9. juli. I Akademiet er vi opptatt av å gi elevene våre et best mulig faglig og sosialt tilbud. Resultatene våre, i form av eksamenskarakterer og elevenes egne tilbakemeldinger på den nasjonale elevundersøkelsen, tyder på at vi lykkes. Våre elever har de beste faglige resultatene og melder om Norges beste læringsmiljø. Det er Akademiet stolt av. Vi har også vært helt klare på at Akademiet skal følge regelverket. Boye prøver i sitt innlegg å tegne et annet bilde.

At Boye må bygge argumentasjonen sin primært på eksempler fra Sverige, og til og med trekke inn svenske aktører innen helse og omsorg, tyder på at hun har vanskelig for å finne belegg for angrepene sine gjennom hva som har skjedd i Norge. Når hun bruker eksempler fra Norge, så gjøres det også feil. For eksempel påstanden om at Akademiet har operert på samme måten som John Bauer gjorde. Det er galt. Vi skal ikke på noen som helst måte underslå at vi har fått en tilsynsrapport fra Utdanningsdirektoratet som varsler et mulig krav om å tilbakebetale midler, men å si at det er på samme bakgrunn som tidligere svenske skoler i Norge, er rett og slett feil.

Ett av de mulige tilbakebetalingskravene for de fleste Akademiet-skolene kommer fordi Utdanningsdirektoratet mener vi betaler lærerne våre for godt. Bakgrunnen er at Akademiet engasjerer de beste tilgjengelige vikarlærerne, ofte på mastergrad og lektornivå - og lønner dem deretter. Direktoratet mener at disse skulle hatt samme lønn som ufaglærte, og at de ikke skulle hatt tariff-festet tid til forberedelse og etterarbeid, men bare hatt ufaglært lønnsnivå for den tiden de faktisk er i klasserommet. Vi mener at fem års utdannelse kvalifiserer til en anstendig lønn. Anstendig lønn til godt utdannet og høyt kvalifiserte lærere er altså selve kjernen i den saken som ligger til grunn for Boyes angrep på Akademiet. Det tar vi til etterretning.

Akademiet har gjort det klinkende klart at vi skal følge regelverket, og der hvor vi har misforstått skal vi selvfølgelig rydde opp. Likevel vil vi tillate oss å ha en dialog med Utdanningsdirektoratet om hvordan vi lønner lærerne våre. Vi vil kjempe for at høyt kvalifisert arbeidskraft får skikkelig lønn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.