Feil om bompenger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAGBLADET

har 27/4 og 28/4 artikler om bompenger på vegene - og en angivelig enorm økning av bompengebruken de nærmeste årene. Dagbladets kildebruk er i stor særinteresse- og lobbyistorganisasjoner som det såkalte «Opplysningsrådet for Veitrafikken». Artiklene har uvanlig mange grove faktafeil, og blander synsing og redaksjonell tekst på en oppsiktsvekkende måte.

De groveste feilene er:

Dagbladets påstand: «I år vil norske bilister betale drøye fire mrd kr i bomavgifter. Beløpet vil, ut fra opplegget i Nasjonal Transportplan, vokse til 17 mrd kr de nærmeste åra.»

Fakta: I Nasjonal Transportplan foreslås det ingen slik dramatisk økning i bompengeinnkrevingen. Det foreslås å øke bidraget fra bompenger til utbygging på hovedvegnettet fra ca 0,8 til 1,1 mrd kr pr år. For øvrig (by-bomringer og bompenger på øvrige riksveger) foreslås det ingen endring. Så eventuell vekst er fra fire mrd kr til ca 4,5 - ikke til 17, som Dagbladet påstår!

Dagbladets påstand: «28 nye bomstasjoner - her er det nye bom-Norge» - med kart hvor angivelig nye bomprosjekter fra 2004 til 2009 er inntegnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.