Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Feil om FN-milliarder

FN uenig i Dagbladets framstilling.

Får hjelp: Somaliere venter på mat i en leir utenfor Mogadishu. Afrikas horn er rammet av tørke og hungersnød. Foto: Mustafa Abdi/AFP/Scanpis
Får hjelp: Somaliere venter på mat i en leir utenfor Mogadishu. Afrikas horn er rammet av tørke og hungersnød. Foto: Mustafa Abdi/AFP/Scanpis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skriver 21. juli at «minst 12,2 milliarder hoper seg opp» og at «en lekket rapport fra Norad viser at FN ikke klarer å bruke opp pengene vi gir». Dette er feil. UNDP mottar støtte fra mange givere fra verden rundt. Omkring én milliard dollar hvert år er kjernestøtte som brukes til UNDPs programmer i alle regioner og utgjør vårt operasjonelle budsjett. I tillegg  mottar UNDP fire milliarder dollar til bestemte programområder.

Ifølge reglene UNDP opererer under, må alle giverbidrag være mottatt før aktiviteter kan startes opp. Dette er reflektert i bindende avtaler mellom UNDP og våre støttespillere. Balansen på slutten av 2009 representerer slik bidrag fra donorer, underlagt skriftlige avtaler som knytter midlene til spesifikke programaktiviteter i 2010 og kommende år. Disse midlene skal brukes til forhåndsavtalte programområder og kan  ikke benyttes til andre aktiviteter. Derfor representeter disse midlene ikke penger som har samlet seg opp over tid. For eksempel var UNDPs balanse i 2009 fem milliarder dollar, mens våre kostnader i 2010 beløp seg til seks milliarder  dollar. Utgiftene stammet fra tiltak gjennomført i 172 ulike land og viser at vi er i stand til å levere.