KORRIGERER: Mina Gerhardsen mener det var flere feil i gårsdagens leder i Dagbladet.
KORRIGERER: Mina Gerhardsen mener det var flere feil i gårsdagens leder i Dagbladet.Vis mer

Feil om global ruspolitikk

Helsedepartementet bestemmer naturligvis ikke hvem som skal representere sivilsamfunnet.

Debattinnlegg

I april skal FN-landene samles i New York til en såkalt spesialsesjon om narkotikakonvensjonene, Ungass-møtet. Dagbladet skriver om dette på lederplass 3. mars og uttrykker stor skuffelse over at helseminister Bent Høie ikke vil lede an i arbeidet for «progressive endringer». På et dialogmøte med rusfeltet denne uken snakket helseministeren om hva som er viktig for Norge i forhandlingene, nemlig vektlegging av folkehelse og forebygging, tilgang til helsetjenester og medisiner og menneskerettigheter og alternativ utvikling. Dette har vært blant de mest sentrale temaene i den internasjonale rusdebatten, og Norge har tatt en aktiv pådriverrolle. Gjennomslag på disse områdene vil bevege det globale narkotikasamarbeidet flere skritt i riktig retning. Det er både viktig og progressivt.

Det Dagbladet her kaller «progressiv endring» antar jeg er det avisen har tatt til orde for en rekke ganger på kommentarplass: Legalisering. Det er ikke på dagsorden til Ungass-møtet av den enkle grunn at FNs 193 medlemsland ikke gir uttrykk for noe ønske om det og at utkastene til slutterklæring ikke nevner legalisering. Det er heller ikke noen støtte til dette i Norge. Flere målinger har vist at over 80 prosent av befolkningen ønsker et fortsatt forbud mot kjøp, salg og bruk. Kun 12 prosent ønsker å legalisere. Politisk er det kun et parti på Stortinget, MDG, som ønsker å gjøre forsøk med lovlig kjøp og salg. Da ville det vært underlig om helseministeren skulle fronte en legaliseringslinje. Legalisering har heller ikke støtte blant de som jobber med feltet, som flertallet av ruspolitiske organisasjoner, helsepersonell, politi og ungdomsarbeidere. Dagbladet forfekter rett og slett et ståsted som har liten oppslutning, selv om det finnes aktører og enkelte brukerorganisasjoner som støtter dette.

I kommentaren skrives det videre at det er «bekymringsfull at det er avholdsorganisasjonen Actis som skal representere sivilsamfunnet på Ungass». Helsedepartementet bestemmer naturligvis ikke hvem som skal representere sivilsamfunnet ved slike anledninger. Frivillige aktører har anledning til å delta på disse møtene gjennom FNs økonomiske og sosiale råd. Actis har deltatt på disse møtene i en årrekke gjennom vårt europeiske nettverk. Her representerer vi naturligvis ikke andre enn oss selv. Dette er også en mulighet norske legaliseringsforkjempere kan benytte seg av.

Actis er ikke en avholdsorganisasjon. Vi er en ruspolitisk paraplyorganisasjon med 27 medlemmer som representerer hele rusfeltet. Vi har medlemmer som jobber med politisk påvirkning, forebygging, pårørendearbeid og behandling. Det er organisasjoner som Blå Kors og Frelsesarmeen, brukerorganisasjoner som RIO og Retretten og pårørendeorganisasjoner som Barn av rusmisbrukere (BAR) og Landsforbundet mot stoffmisbruk (LMS) og bistandsorganisasjonen Forut. Noen har et avholdstandpunkt, andre ikke. Det vi har felles, er et mål om en ruspolitikk som begrenser skade på individ og samfunn. Det er også vårt mål når vi jobber inn mot Ungass-prosessen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.