Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Feil om heroin

Heroin gir ikke bedre resultater enn de LAR-preparater man allerede har på de fleste måleparametre.

HEROIN: Det rapporteres om flere alvorlige hendelser som overdoser og epileptiske anfall blant deltakerne i heroinassistert behandling enn i vanlig LAR-behandling, skriver forfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl
HEROIN: Det rapporteres om flere alvorlige hendelser som overdoser og epileptiske anfall blant deltakerne i heroinassistert behandling enn i vanlig LAR-behandling, skriver forfatteren. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Leder

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anna Serafima S. Kvam, som er talsperson for Grønn Ungdom, går i Dagbladet 2. mai inn for heroinassistert behandling til opiatavhengige.
Heroin er et korttidsvirkende preparat — tre-fire injeksjoner pr. døgn er nødvendig for å holde abstinensene unna — mens LAR-preparatene (metadon og buprenorfin) vanligvis gis en gang daglig, eller til og med en gang annenhver dag.

Heroin er det eneste substitusjonspreparatet som fortrinnsvis injiseres. Injeksjon er den mest risikable inntaksmåten. I de landene som har prøvd, har det vist seg at man ikke når de hardest rammede gruppene, fordi de ikke kan greie å tilpasse seg et regime som er nødvendig ved heroinutdeling (bl.a. oppmøte 2-3 ganger daglig).

Heroin gir ikke bedre resultater enn de LAR-preparater man allerede har på de fleste måleparametre.
Dødeligheten er for eksempel ikke signifikant forskjellig.

Det rapporteres om flere alvorlige hendelser som overdoser og epileptiske anfall blant deltakerne i heroinassistert behandling enn i vanlig LAR-behandling. Dette krever en tett og nitid overvåkning for å forhindre dødelige eller svært skadelige utfall.
Den illegale heroinbruken fortsetter likevel hos en del, og det rapporteres om en vedvarende tilleggsbruk. Frafallet i behandling er også betydelig.

Vi setter pris på omtanken fra Grønn Ungdom på vegne av sårbare grupper, men denne gang er forslaget for dårlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!