Feil om influensavaksine

Beskytter ikke bare en av hundre.

FORSKNING VISER ...? Historiene som har versert i media om at influensavaksinen bare beskytter en av hundre er uriktige, skriver Rolv Lundheim.
Illustrasjonsfoto: Nina Hansen
FORSKNING VISER ...? Historiene som har versert i media om at influensavaksinen bare beskytter en av hundre er uriktige, skriver Rolv Lundheim. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VAKSINE: I det siste har det versert en historie i media om at influensavaksinen beskytter bare en av hundre. De fleste oppslagene bygger på en artikkel fra B.T. i Danmark som er basert på en artikkel fra Cochrane-instituttet i Italia. Dette er jo oppsiktsvekkende, så jeg sjekket originalartikkelen for å se hva som var bakgrunnen for oppslagene.

DE ITALIENSKE FORSKERNE fant at personer som ikke var vaksinert, hadde 4 prosent risiko for å bli syke av influensa, mens vaksinerte hadde 1 prosent risiko for å bli syke. Risikoen for å bli syk dersom du ikke er vaksinert, er altså fire ganger større enn om du er vaksinert. Eller som forfatterne av originalartikkelen sier: vaksinen gir 75 prosent beskyttelse. Dette vil jeg kalle en god beskyttelse.

Årsakene til at oppslaget i media ga et annet inntrykk, er flere. Den ene årsaken ligger i en mistolkning av hvordan man beregner effektivitet. I det scenariet som forskerne brukte, var det totalt bare 4 prosent av uvaksinert befolkning som ville bli syke, altså ingen alvorlig influensasesong. I et slikt tilfelle vil uansett bare en av 25 personer bli syke, og man må da vaksinere om lag 33 for å spare ett sykdomstilfelle (siden noen av de vaksinerte også vil bli syke). 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer