Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Feil om kreftvaksine

VAKSINE: To ledende Venstrepolitikere, Trine Skei Grande og Gunvald Ludvigsen, tar feil om vaksinen mot livmorhalskreft (HPV-vaksine) i Dagbladet 14. januar.

GlaxoSmithKline (GSK) er ett av to legemiddelfirmaer som har lykkes i å utvikle en slik kreftvaksine. Vi vil gjøre oppmerksom på at:

Det er feil at kondom beskytter mot HPV-infeksjoner, som forårsaker livmorhalskreft. En studie gjennomført blant amerikanske studenter, viser at HPV-smitte ofte skjer lenge før samleie og at kondom dermed ikke beskytter mot viruset.

Det er feil at HPV-viruset kan mutere som følge av vaksinering. Politikerne mener kanskje at det kan bli drift i virusforekomst, dvs. at andre HPV-virustyper kan overta plassen til de typene som i dag forårsaker 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene, men dette er noe annet enn mutasjon. Fagmiljøene er enige om at slik drift ikke er sannsynlig.

Forskning viser at HPV er et særdeles stabilt virus. Forskere har ikke sett endring i aggressivitet eller virustype de siste 80 årene. Drift i virustypologi er likevel en teoretisk mulighet. Derfor har GSK satt i gang studier for å kartlegge utviklingen i HPV-virusets prevalensmønster etter vaksinering. En slik avklaring vil likevel kunne ta flere tiår, og avklaringen forutsetter at vaksinen er tatt i bruk. Vaksinering mot de HPV-typene som i dag faktisk forårsaker kreft, bør ikke utsettes av den grunn.

Det er feil å underslå det faktum at HPV forårsaker livmorhalskreft hos et stort antall kvinner. Takket være velfungerende screeningprogram, har forekomsten falt de senere år. Samtidig er det et faktum at storparten av dagens livmorhalskrefttilfeller forekommer hos kvinner som ikke møter regelmessig til screening. Disse kvinnene kan nås hvis HPV-vaksinen blir en del av det offentlige vaksinasjonsprogrammet. Gjennom screeningprogrammet påvises så mange som 25 000 unormale celleprøver hvert år. Omkring 3 000 unge kvinner opereres i året, og mange av disse vil senere oppleve komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel på grunn av inngrepet (fjerning av deler av livmorhalstappen).

Det er feil når Venstre hevder at HPV-vaksinen ikke er utprøvd på 11 år gamle jenter. Det finnes god dokumentasjon på at vaksinen er sikker og har høy immunrespons hos jenter i den alderen.

Det er også feil og misvisende å hevde at det er stor faglig uenighet eller usikkerhet om vaksinen. I Norge har både Folkehelseinstituttet og fagmiljøene innen kreft og gynekologi klart og tydelig gått inn for bruk av vaksinen. Den europeiske legeforeningen for gynekologiske infeksjoner (EUROGIN) er også entydig i sine anbefalinger. Derfor innføres også vaksinen i nasjonale vaksineprogrammer i flere land.

At vi har andre helseutfordringer, må ikke føre til at nye muligheter feies under teppet. Det er overraskende at Venstre på den bakgrunn neglisjerer en historisk mulighet i kampen mot kreft og for bedre kvinnehelse i særdeleshet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media