Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
Foto: Vegard Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Feil om norsk forskning

Mange norske høyere utdanningsinstitusjoner gjør det svært godt internasjonalt.

Meninger

Aksel Braanen Sterri skriver 23. februar at det krever systematisk og kontinuerlig arbeid for å fremme kvaliteten i høyere utdanning og forskning. Det har han helt rett i.

Men Sterris påstander om at det i Norge bare er NTNU og NMBU som er i internasjonal forskningsfront er direkte feil. Mange norske høyere utdanningsinstitusjoner gjør det svært godt internasjonalt. Når det gjelder Universitetet i Oslo (UiO) står vi alene for om lag halvparten av tildelingene fra det europeiske forskningsrådet (ERC) i Norge, og vi teller nå 33 ERC-finansierte prosjekter. Dette er forskning i verdensklasse.

Sterri trekker videre fram Sentre for fremragende forskning (SFF) som en mulighet til å utvikle forskningen til å bli på internasjonal høyde. Faktum er at for å få en SFF-tildeling må forskningsmiljøet allerede være på internasjonal høyde. Ved UiO har vi nå ti slike sentre. De gode resultatene kommer nettopp fra systematisk og kontinuerlig arbeid.

Ser man på rangeringer som først og fremst tar utgangspunkt i forskning, viser de at UiO ligger øverst i Norge. Et eksempel er Shanghai-rangeringen, hvor UiO som beste norske institusjon ligger på 18. plass i Europa. Dette plasserer UiO blant verdens én ledende prosent.

Vi er selvsagt enig med Sterri at studentene med fordel tidlig skal møte forskningsbasert undervisning. Også dette krever systematisk og kontinuerlig arbeid, og vi inviterer gjerne Sterri til UiO for å vise hvordan dette gjøres i praksis. Her kan han også få møte forskere i internasjonal forskningsfront.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.