Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Energipolitikk

Feil om olje og gass

Det eneste verden vil oppnå ved at Norge stenger oljeproduksjonen er at klimagassutslippene fra verdens oljeproduksjon øker.

TRENGER ENERGI: I 2050 er det anslått at vi vil være nesten 10 milliarder på kloden. Alle disse menneskene vil trenge energi, skriver olje- og energiminister Sylvi Listhaug som i går deltok på åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TRENGER ENERGI: I 2050 er det anslått at vi vil være nesten 10 milliarder på kloden. Alle disse menneskene vil trenge energi, skriver olje- og energiminister Sylvi Listhaug som i går deltok på åpningen av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I et innlegg 3. januar kritiserer masterstudent Julianne Sørflaten Grovehagen meg for å hevde at norsk olje- og gassproduksjon er en del av klimaløsningen.

Men det er den. Det bor i dag dobbelt så mange mennesker på kloden som i 1965. I 2050 er det anslått at vi vil være nesten 10 milliarder – altså to milliarder flere enn i dag. Alle disse menneskene vil trenge energi. For det er nemlig en nær sammenheng mellom økonomisk vekst, levestandard og bruk av energi. Energibruken globalt har økt med 275 prosent siden 1965, og 70 prosent siden 1990.

Kull, olje og gass dekker 81 prosent av energibehovet i verden. Til sammenlikning dekker vind- og solenergi fire prosent. Oljeetterspørselen har de siste åra, hvert eneste år, økt med omtrent like mye som samlet produksjon fra norsk sokkel. Gassetterspørselen globalt økte i fjor med mer enn vi produserer i Norge i løpet av halvannet år. Nøkkelen til å redusere klimagassutslippene er derfor å produsere olje og gass med lavest mulig utslipp – slik vi gjør i Norge.

Gass er også viktig for å få klimautslippene ned når den erstatter kull og muliggjør vekst i variabel fornybar elektrisitet fra sol og vind. Vi vet at det virker. Det er bare å se til land som Storbritannia og USA, som har hatt betydelige utslippsreduksjoner i kraftsektoren de siste åra.

Verdens klima- og energiutfordringer, som nedfelt i FNs bærekraftsmål, er globale og kan bare løses gjennom et globalt samarbeid. Parisavtalen er bygget på prinsippet om at hvert land har et ansvar for å kutte egne utslipp.

Det betyr at landene som kjøper norsk olje og gass også har ansvaret for utslippene knyttet til bruken. På samme måte er vi i Norge ansvarlig for utslippene knyttet til for eksempel bensin- og dieselbiler her hjemme, uansett hvor drivstoffet kommer fra.

Grovehagen blåser av at utslippene knyttet til produksjonen av olje og gass på norsk sokkel er om lag halvparten av det internasjonale gjennomsnittet.

Men dette betyr noe. Det eneste verden vil oppnå ved at Norge stenger ned oljeproduksjonen er at klimagassutslippene fra verdens oljeproduksjon øker. Økt produksjon i andre land ville komme i stedet for den norske, gjerne fra steder med høyere utslipp.

Vi vet med sikkerhet at en slik politikk ville medført mye lavere inntekter til det norske velferdssamfunnet. Det ville også undergravet tusenvis av gode arbeidsplasser i hele landet. Altså stort tap, ingen gevinst.