Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Ungarn-psykologene:

Feil om psykologiutdanning

For å bli klinisk psykolog i Ungarn, må man ta en annen spesialistutdanning enn masterutdanningen de norske studentene har tatt.

ANNET YRKE: Når de norske masterkandidatene søker om godkjenning for å kunne praktisere som kliniske psykologer i Norge, har de med andre ord søkt om godkjenning for et annet yrke enn de er kvalifisert for i Ungarn, skriver artikkelforfatterne fra Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
ANNET YRKE: Når de norske masterkandidatene søker om godkjenning for å kunne praktisere som kliniske psykologer i Norge, har de med andre ord søkt om godkjenning for et annet yrke enn de er kvalifisert for i Ungarn, skriver artikkelforfatterne fra Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har i flere artikler skrevet om norske psykologistudenter med utdanning fra Ungarn. Det hevdes at den ungarske masterutdanningen i psykologi gir rett til å praktisere som klinisk psykolog i Ungarn. Det er ikke riktig.

Statens helsepersonellnemnd har i fire vedtak av 15. desember 2017 enstemmig kommet til at psykologikandidater fra Eötvös Loránd University (ELTE) i Budapest, Ungarn, ikke fyller vilkårene for norsk autorisasjon eller lisens etter helsepersonelloven.

Ifølge ungarske helsemyndigheter er det bare spesialister i klinisk psykologi som kan arbeide i helsevesenet i Ungarn. For å bli klinisk psykolog i Ungarn, må man ta en annen spesialistutdanning enn den masterutdanningen de norske studentene har tatt.

Helsemyndighetene i Ungarn har, gjennom Europakommisjonens Internal Market Information System, opplyst at masterutdanningen i psykologi gir mulighet for å arbeide innenfor flere andre yrker, for eksempel familieassistent i barnevelferdstiltak, psykologisk rådgiver, metodisk rådgiver og faglig leder av barnevernsinstitusjoner.

Når de norske masterkandidatene søker om godkjenning for å kunne praktisere som kliniske psykologer i Norge, har de med andre ord søkt om godkjenning for et annet yrke enn de er kvalifisert for i Ungarn.

Den norske profesjonsutdanningen innen klinisk psykologi gir grunnlag for selvstendig utredning, diagnostisering og behandling av pasienter i helsevesenet.

Når nemnda har sammenliknet de to utdanningene, er det EØS-regelverket og helsepersonelloven som står sentralt.

Det er innholdet i utdanningene som er avgjørende: Masterutdanningen fra ELTE er ett år kortere enn den norske utdanningen i klinisk psykologi. Utdanningen ved ELTE har store mangler innen kliniske emner, praksisnære emner og ferdighetstrening.

Den norske profesjonsutdanningen i psykologi er en generalistutdanning i klinisk psykologi, mens masterutdanningen fra ELTE er mer sammenliknbar med den norske mastergraden i psykologi. Sistnevnte kvalifiserer heller ikke for yrkesutøvelse som psykolog i helsevesenet i Norge.

Manglene i utdanningen fra ELTE er for store til at det kan gis lisens. Psykologikandidater fra ELTE kunne tidligere få lisens som psykolog fra Helsedirektoratet etter minst ett år med veiledet praksis.

Etter at det våren 2016 kom ny informasjon fra ungarske myndigheter, stanset Helsedirektoratet denne praksisen. Lisensene som tidligere var gitt, var gitt på feil grunnlag.

Helsepersonellovens formål er å bidra til sikkerhet for pasienter, tillit til og kvalitet i helse- og omsorgssektoren. Dette betyr at hensynet til pasientsikkerhet alltid vil veie tyngre enn hensynet til den som søker om lisens eller autorisasjon.

Det er svært uheldig for de studentene som har tatt utdanningen ved ELTE, i den tro at den ledet fram til et yrke som klinisk psykolog. Av hensyn til pasientene kan en uriktig praksis likevel ikke fortsette.

Masterutdanningen fra ELTE kan nyttes innen andre områder i Norge, men den oppfyller altså ikke vilkårene for å få autorisasjon eller lisens som klinisk psykolog i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!